Atalarımız, “borç yiğidin kamçısıdır” demişler. Bu doğru mudur, gerçekten borç yiğidin kamçısı mıdır? Peki ya “borç alan emir alır” sözüne ne demeli! Hem yiğit olana, adam gibi adam olana kamçı gerekmez ki. O kamçılanmak için neden borç alsın ki!
Atalarımız, “veren el alan elden üstündür, borç yiyen kesesinden yer” de demişler.
Dilimizde o kadar yanlış ve güzel olmayan sözler vardır ki, bunları atalarımızın söylemiş olmasına ben inanmak istemiyorum. Hem, bir söz doğru ise onu kimin söylediği önemli olmadığı gibi, yanlışsa da kimin söylemediği hiç önemli değildir.
Önemli olan kimsenin kimseye borçlu olmamasıdır. Ne veren el üste olsun ne alan el altta! Ne birileri borç vererek büyüklensin, ne de birileri borç alarak ezilsin büzülsün. Mademki insanız, eller kenetlensin, kardeşçe üretip kardeşçe eşit olarak paylaşmalıyız her şeyi. Birbirimizden ne bir fazlamız olsun, ne bir eksiğimiz. Tanrı ayırmamış, her insana uzuvlarını eşit olarak vermiş. Siz hiç dört gözlü, dört kulaklı, iki ağızlı insan gördünüz mu?
Aslında biz, borçlanmanın koşullarını, kredilerin yüksek faizlerini sorgulamak yerine, neden borç almak zorunda olduğumuzu, neden kredi kullanmak durumunda kaldığımızı sorgulamalıyız.
Borç yiğidin kamçısıymış!
Yok ya! Kamçı ata, katıra, eşeğe vurulur!
Borç ne demek? Benim var, senin yok demek! Ben böyle bir dünya istemiyorum, böyle bir düzeni kabul etmiyorum. Benim varsa senin de olmalı.
Talihsiz bir söz vardır halk arasında, “çalış senin de olur!” Olmuyor işte, çalışma ile olmuyor bu düzende! Belki karnını doyuruyorsun, yaşamını sürdürüyorsun, ama bu düzende borç veren bir gurup var ve borç alan büyük çoğunluk… Ömrünü fabrikalarda, inşaatlarda, tarlalarda çalışarak geçirip emekli olan kaç kişi zengin olmuştur? “Milyonlarca emekli emekçilerin kaçının geçim sıkıntısı yoktur.
Uyanmalıyız! Bu düzen büyük halk kitlelerini borçlandırarak at eşek sürüsü haline getirip kamçılıyor!
Borç yiğidin kamçısıymış! Yok ya!
Borç al, konuşma, borç al, görme duyma, borç al oy ver, borç al köle ol!
Ey işçiler, köylüler, emekçiler, emekliler!
Uyanmalıyız, borç değil hakkımızı almalıyız hakkımızı!
Borç
-
Nusret Kebapçı SIRA KİMDE?
-
Sebahat Karagöz Köroğlu’na SÖZÜM VAR!
-
Fatih Sultan KAR SİYASETİN GÖLGESİNDE DEĞİŞEN RİZE ARİF'İN KAHVESİ VE UÇUP GİDEN HATIRALAR
-
Selen KARAGÖZ 30- Vefâ Yahut Kâğıt Kesiği
-
Ateş HATİNOĞLU Türklerin İran'ı
-
Metin TOPÇU İRAN HAZIRLIKSIZ MI YAKALANDI
-
Mahiye MÖRGÜL İsrail İran Çölüne Gömülür
-
İsmet KÖSOĞLU BARIŞ KİM İÇİN
-
Hüseyin TERZİ MİLYONLARIN GÖNLÜNÜ ÇALAN BAŞKAN: FERDİ ZEYREK
-
Yusuf Polat Zirveye daha da zirveye
ÇOK OKUNANLAR
-
Michaela Astro’dan 25 Haziran Uyarısı: “Kırşehir, Adıyaman ve Afyonkarahisar’da Enerjik Yükseliş Yaşanacak”
-
Ünlü Astrolog Michaela Astro’dan Türkiye İçin Deprem Uyarısı: "Büyük Bir Yıkım Bekleniyor"
-
Michaela Astro Yine Bildi: Depremden Sonra Şimdi de İsrail-İran Savaşını Öngördü
-
SEDA BAŞAYVAZ KULYAS 2'DE İÇİMDEKİ KORKULARLA YÜZLEŞTİM
-
Saruhan Bugün Rize’ de Toprağa Verildi
-
Çaykur Rizespor’dan Transferde İki Bomba!
-
Astrolog Michaela Astro’dan Deprem Uyarısı: “Kütahya'yı Önceden Belirtmiştim, Risk Diğer Bölgelerde de Devam Ediyor”
-
Çaykur Rizespor’da Hedef Büyüdü: Avrupa Kupaları İçin Güçlü Kadro Hamlesi
-
Ünlü Astrolog Michaela Astro’dan Uyarı: 21 Eylül 2025 Güneş Tutulmasına Dikkat!
-
Çaykur Rizespor’dan Çifte Bomba Hamlesi