Kendisine yetki verilerek, bir yere, bir makama, bir toplantıya gönderilen, yetkiyi verenleri temsilen konuşan görüş bildiren, rapor sunan kişiye “delege” diyoruz. Genelde delegeler, temsil ettikleri kurum, kuruluş ve oluşumlar adına etkinliklerde temsil yeteneği olan kişilerdir. Konuşurlar, görüş bildirirler, rapor sunarlar ve düşüncelerinin kabulü için çaba sarf ederler.
Siyasi partilerde ise delegelerin tek bir görevi vardır, bir üst yönetim için oy kullanmak. Dikkat ederseniz “seçmek” demiyorum,” oy kullanmak” diyorum. Çünkü var olan sistemde delegelerin birilerini seçme şansı yok. Onlar birileri tarafından hazırlanmış ve genellikle hiç tanımadığı kişilerin yer aldığı listeler için oy kullanmak durumunda. İlçe delegeleri ilçe yöneticileri, il delegeleri il yöneticileri, kurultay delegeleri de merkezdeki yöneticiler için oy kullanır, ama seçim yapamaz!
Siyasi hayatım boyunca bunun yanlış olduğunu söyledim, söylemekle de kalmadım, yazdım ilgililere gönderdim, ama nedense bu konuda hiçbir partide hiçbir değişikliğe gidilmedi. Delegeler önlerine konan listeler için oy kullanmayı sürdürdüler, sürdürmeye devam edecekler gibi gözüküyor. Ve ne yazık ki buna demokrasi diyoruz.
Önümüzdeki günlerde partimizin delege seçimleri, pardon delege listelerinin oylaması olacak. Sürekli aranıyorum, aman ne olur bizim listeye oy ver diye! Bir Allahın kulu da çıkıp şunları, falanı filanı, ahmedi mehmedi seçelim demiyor, diyemiyor. Çünkü oylanacak olan kişiler değil, listeler!
Bu durum, tüm yönetim kademeleri için aynı olduğu gibi, milletvekili seçimlerinde de aynıdır. Birilerinin belirlediği yönetici listeleri ve birilerinin belirlediği milletvekili adarları için oy kullanılır. Ve seçilenler halk tarafından seçildiğini iddia eder, oy kullananlar da onları seçtiğini zanneder.
Böyle bir sistemde demokrasi de bu kadar oluyor işte!