
Aşağıda üç yazımı sunuyorum. Gece gündüz Rize için kurduğum hayallerin bir bir gerçekleşmesi ziyadesi ile mutlu ediyor beni. Bundan tam yedi sene evvel Rize trafiğine çözüm olarak sunduğum taslak proje Rize belediye başkanı Sayın Rahmi Metin beyin açıklaması ile hayata geçmek üzere. O zaman Rahmi beye konuyu açtığım zaman bende o şekilde hayal ediyor, tasarlıyorum demişti. Hatta “benim projem” demişti. Hayal böyle kurulur. Gerçeklerle at başı giden hayaller gerçeğe dönüşmesi ne güzeldir.
İşte efsane hayaller yazılarım:
Recep Tayyip ERDOĞAN BULVARI (1)
Pazartesi, 23 Eylül 2019
Rize trafiğine çözmek için yıllardır hemen hemen her kesimden çeşitli görüşler ileri sürülmüştür.
Şehrimizin altyapı sorunlarının başında şüphesiz ki bu mesele baş köşeye oturmuştur.
Arazi şartlarının dayatması olarak şehrimiz dar bir alanda 120 binden fazla nüfusu iskan etmek zorunda kalmıştır. Güneye, batıya doğuya şehri açmak için verilen mücadele şehir trafiğine maalesef çözüm getirememiştir. Kısık sesle de olsa zaman zaman öneriler sunmuşum. Önerileri de dikkatlice takip ediyorum.
Yıllar önce Ovit tünelleri için başlattığım kampanya esnasında Google de taramalar yaparken şehrimizin arazi yüzeyinin tabii veya suni ayrıntılarının meydana getirdiği şekillere (topağrafya) baktığımda şehrimizin kıyıya paralel var olan arterleri, Menderes Bulvarı, Atatürk Caddesi, Cumhuriyet caddesi yanında bir başka bulvarın yapılabileceği fikrini ortaya atmıştım.
Her fikir zorluk derecesine göre gündemde yerini alabilir.
Yapılabilirliğini hesap etmeden ulu orta yer şekillerinden hareketle ortaya attığım bu bulvar ön
Trabzon şehrimizin Kanuni bulvarını incelediğimde 17 tünelle bu tarihi çok eski güzel şehrimizde yapılanlar bana ışık oldu… Demek ki olmaz dediğimiz bazı yatırımlar olabiliyordu!
Bu şehrin evladı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini ebedileştirecek olan RTE BULVARI kesinlikle yapımı çok kolaydı. Yani bu şehre Dördüncü bir bulvar çok az istimlakle ve çok düşük maliyetle yapılabilirdi…
Dalayan, Sarıbaş cami, eski sanayi sitesi, kale arkası ve çifte kavak tünelleri ile bu bulvar yapılabilirdi.
Uzunluğu toplamda 4 kilometreyi aşmayan 3 gidiş 3 gelişli 4 kısa tünelle ve kavşak düzenlemeleri ile bu şehir çok kısa zamanda trafik derdinden kurtulabilirdi.
Üzerinde çalıştığım haritaları ve konumları aşağıda resimlerde görebilirsiniz.
Şehrimizi yönetenlere sesleniyorum.
Lütfen RTE BULVARI fikrimi resimleri inceleyerek bir düşünün. Elemanlarınıza bu bulvarın yapılabilirliğini konusunda inceleme yapma emrini verin. Belediyemiz ve kara yolları elemanlarına vereceğiniz talimatla kısa bir araştırma yapın.
Salahra tüneli şehrimize çok katkı verecektir. Bu tünelin dalyan mevkiinden çıkışından itibaren Çifte Kavak Sanayiye kadar yapılacak 4 adet kısa tünelle bu şehre modern bir bulvar kazandırın şehir içi trafiği akla hayale gelmeyen bir rahatlıkla çözün.
Yerelde Belediye Başkanımız Rahmi METİN bir proje hazırlaması ve siyasilere sunması, ardından konunun Cumhurbaşkanımıza iletilmesi meselenin süratle çözümü için izlenecek en kısa yoldur.
Bekleyeceğim…
Sevgi ve saygılarımla….
MetinTOPÇU
RECEP TAYYİ ERDOĞAN BULVARI (2)
Salı, 24 Eylül 2019
Rize’de sahilde yapılan otoparklar sayesinde belirli bir rahatlamanın olduğunu gözledim.
Sahilin en güzel alanlarının hak etmeyenlere verilmesi bir yana oto parklarla doldurulması da bir başka sorundur ama en azından şimdilik trafik keşmekeşine verdiği katkı nedeniyle kabul edilebilirdir.
Tekrara lüzum yok. Rize şehir merkezinin büyük meblağlar ödemeden yepyeni bir bulvara ihtiyacı var.
Menderes Bulvarı, Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk caddesini bulvar olarak kabul edersek doğudan batıya dar bir şeritte sıkışan şehir yeni ve modern bir bulvarla bambaşka bir çehreye bürünecektir. Dışarıdan ve içerıden insanlar bir Anadolu kasabasına değil, Cumhurbaşkanının şehrine geldiklerine inanacakları harika bir proje RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI…
Mesela hayal kurmaya devam edelim.
Dalyan Tüneline İpsiz RECEP, Hamam Deresi Tüneline Mesut YILMAZ, Kale Önü tüneline Murat KARAYALÇIN, Çiftekavak tüneline Zihni DERİN ismini versek ve bu altın gerdanlığın tamamına RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI desek, o tünellerin bağlantı kavşaklarının ortasına değerlerimiz olan bu insanların heykellerini diksek şık olmaz mı?
Gördünüz mü nasıl birlikte atıyor yürekler?
Sadece bu nedenle bile şehrimizi ziyaret edenler olacaktır. Gelenler hayretle doğayla akıllı mücadele ederek ve zarar vermeden bir şehrin trafiğinin nasıl çözüldüğünü görecekler ve etrafındaki insanlara anlatacaklardır.
Bu altın kolye gerdanlık Rize’ye çok yakışacaktır. İhtişamlı bir hale getirecektir. Marka bir şehir olma yolunda önemli bir merhaledir.
Şehrimizi yönetenler bakalım ne zaman bu projeye olur veya olmaz diyecekler?
Şehirlerine şehirler katan vilayetlerin yedeği olmak istemiyoruz.
Hava limanımızla, Şehir hastanemizle, üniversitemizle, tamamlanan altyapı yatırımları ile bu cennet coğrafyayı modern bir şehir haline getirip ülkemizin gündemine sorunsuz şehir olarak sunabiliriz.
Çok fazla zamanım yok.
Yönetenlere bir kere daha sesleniyorum.
Lütfen çok kolay ve çok az bir maliyetle bu şehre RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARINI kazandırın ve Rize’ye çok önemli hayatı bir katkı verin.
Maksadımız bir an önce gelişmiş, modern ve yaşanabilir bir şehir için kalıcı çözümler sunmaktır.
Bugünü çok değerli saygı değer dostum Şafak MORGÜL’un sayfasından bir alıntıya küçük bir ilave ile noktalayalım.
Allâhümme yâ mufettiha’l-ebvâb iftah lenâ hayre’l-bâb!
Ey kapıları açan Allâh’ım! Bizim için en hayırlı kapıyı aç!
Sevgi ve saygılarımla
24.9.2019 / Ataşehir
Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ( 3 )
Perşembe, 26 Eylül 2019
Halkımızın feraseti konusunda kimsenin bir itirazı yok. “göbeğini kaşıyan” mantığı ile milletimize bakan kem gözleri dikkate almasak kamuoyumuz sağlıklı işliyor. Hele Rize’de “aklın yolu bir” etrafında bütünleşme çok kısa sürede gerçekleşiyor.
Yani Rizeli doğasından aldığı bir özellikle süratle meselesine en doğru şekilde sahip çıkıyor.
Bu nedenle Rize’de çok girift konular bile süratle bir karara bağlanıp halkımız bir bütün olabiliyor.
Kamuoyu dediğimiz şey “bir zamanda, belirli bir tartışmalı sorun karşısında, bu sorunla ilgilenen kişiler grubuna ya da gruplarına hakim olan kanaat” değil mi?
Ne zaman titiz bir çalışma ile bir fikir, bir proje ortaya attımsa çok hızlı oluşan bir kamuoyu ile
karşılaştım. Gelen telefonlardan, sokakta gördüğüm ilgiden, yazılarıma yapılan yorumlardan şunu anladım ki Rize halkına Temel Fadime mantığı ile bakanlar, göbeğini kaşıyan adam mantığı ile bakanlar çok ama çok yanılıyorlar. Haberlerini Temel Tadime mantığı ile yapan ucubeler olmasına rağmen halkımızın feraseti yanılmıyor.
Ovit konusunda, haval imanımız, şehir hastanemiz, trafik sorunu karşısında aynı ortak kanaat etrafında muhteşem bir birleşme gördüm Rizelide. Ve başardık akla hayale sığmayan devasa işleri.
Devasa diyorum, hiç abartılı değil. Ovit “dünyada” diye başlayan bir büyük olaydır, hava limanı “dünyada” diye başlayan bir büyük olaydır, keza deniz üzerinde Şehir Hastanesi bir büyük olaydır, lojistik şimdilik olmasa bile akla hayale sığmayan büyük olaylardır.
Rize’nin eni boyu küçük ama özgül ağırlığı kimsenin tahmin edemediği kadar ağırdır.
Trafik meselemiz kangren olmuş durumda. Herkes konuşmuş, aklı elverdiğince projeler sunmuş kamuoyuna. Kaç yazı yazdım ne zamandan beri bu konuyla alakalı neler dedim gerçekten araştırma konusu.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI adını verdiğim proje üzerine bilgilendirdiğim ve fikrini sorduğum Belediye Başkanımız sayın RAHMİ METİN “yaklaşık olarak iki senedir bu konu üzerinde karayollarından mühendislerle çalışmalar yaptığını” söyledi, bulvara verdiğim ismi çok beğendiğini beyan etti.
Demek ki sesli düşünenlerin yanında sessizce çalışanlarda varmış.
Çok mutlu oldum.
Biz yüksek perdeden atıp tutarken başkanımız baş belası sorunumuzla ilgileniyordu anlaşılan.
Aramızda ki fark bu.
Sayın Başkanımız Rahmi METİN beye çok teşekkür ediyorum.
Bu kadarla bırakmam sayın başkanım Rahmi METİN’i.
Ovit konusunda tam 1341 gün mücadele ettik birlikte, havalimanı konusunda yemin olsun yine 1341 gün medyası yazarı ile mücadele ettik ve siyasi barajı aştık, başardık.
Uzatmadan şunu derim başkanımıza.
Zamanım az, yaşlandım. O kadar bekleyemem 1300 gün sayamam artık.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI’ni oluşturmak için acele en kısa zamanda DALYAN TÜNELİ, HAMAM DERSİ TÜNELİ ve KALEÖNÜ TÜNELİ çalışmalarını proje bazında başlatsın. Pehlivantaşı’ndan Çifte kavağa bağlanacak Güney çevre yolu şimdilik lükstür. O muhteşem yatırıma RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI demeyen mantık, bu devasa çözümü göremedi. Yani RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI’ni düşünemedi. O mantık sadece ihalesini kapma savaşı verdi. Sayın METİN’e RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI Nasip olacaksa bu günden tezi yok hemen işe koyulsun.
Kuzey doğudan Rize’ye baktığınızda bir inci gerdanlığı andıran biri 2 kilometre diğerleri 300-200 metrelik çok kısa tünellerle oluşturulacak RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI kalıcı bir çözümdür. Reise iletildiğinde yapılmama şansı yoktur…
Bak bakalım o zaman Rize’de trafik diye bir mesele kalır mı?
Dua ile bitirelim yine!…
Allâhümme yâ mufettiha’l-ebvâb iftah lenâ hayre’l-bâb!
Ey kapıları açan Allâh’ım! Bizim için en hayırlı kapıyı aç!
Sevgi ve saygılarımla…
25.09.2019
Metin TOPÇU/ Ataşehir- İstanbul
























