“Ağzına geleni söylemek cahilin, önüne geleni yemek hayvanın işidir. Ali Şir Nevai”
Bu veciz sözü biraz irdeleyelim. Üzerinde biraz düşünelim.
Ki, Hayvan eli kolu olmamasına rağmen otları seçer, yetmez, geviş getirmek suretiyle tekrar azgına getirip kontrol eder, ondan sonra geri gelmemek üzere mideye indirir.
Bu mekanizma ilahi bir düzenle gerçekleşir.
İnsan, ağzına geleni söylememeli. Her sözünü dilinden düşürmeden kontrol etme durumundadır. Adaba aykırı, insanları kıracak, utanmasına sebep olacak sözleri söylememelidir. O nedenle kontrolü zamanında, söz ağızdan çıkmadan hemen yapmalıdır. Ki, cahil insanın pozisyonuna düşmesin.
Siyasiler iki kere düşünmelidir. Söz boğazdan çıkmadan iki kez kontrol edilmelidir. Geri dönüşü yok.
Söz ağızdan çıktıktan sonra senindir ve asla silemezsiniz.
Siyasette bu tür hatalara “gaf” diyoruz, not ediyoruz, ve asla unutmuyoruz.
6 kez gidip 7 kez gelen Süleyman Demir’lin bilinen bir o kadar gafı vardı. En akılda kalanları “Bana 'sağcılar adam öldürüyor' dedirtemezsiniz” ve “Başörtüsüyle okumak isteyenler Suudi Arabistan’a gitsin.” Sözleri olmuştu.
Tansu Çiller bu manada en çok gaf yapandı. Saymakla bitmez. İki örnek verelim. “Cenab-ı Allah'ı size emanet ediyorum. Mübarek kurban şeker bayramınız kutlu olsun.”
Turgut Özal “Benim memurum işini bilir.”
23 yıl kesintisiz yönetimde kalan Tayyip Erdoğan’ın en önemli gafı “Hadi ananı al git buradan.”
Silebildiler mi bu sözleri? Asla. Gaf bir insanın lafını yutmadan söylediği sözlerdir ve akıllardan çıkmaz.
Liderliğe soyunan yeni yetmelerin daha denize ulaşamadan yığınla hata yaptıklarını, gaf yaptıklarını görüyoruz.
Özgür Özel "Oruç tutmak" yerine "Sahur tutmak" demiş, mesela. Güler misin, ağlar mısın!
Sözü tekrar yutmadan geldiği gibi savurmak bir başka yönden cahillikle eş değerdir. Rüşvet, irtikap, örgüt liderliği iddiası ile tutuklanandan bahsetmeye gerek yok.
Siyaset kapasite işidir. Donanım işidir. Hitap edeceğiniz kitlenin örfünü, adetini, dinini, kitabını, bayrağını, verdiği vatan mücadelesini en ince detayına kadar bilmeniz gerekmektedir. O derse iyi çalışmazsanız siyasi ikbalinizin olması mümkün değildir. Siyasi ömrünüz beklediğinizden daha da kısa olur.
Baki Selam ve dua ile…
13.06.2025
GEVİŞ GETİRMENİN HİKMETİ
-
İsmet KÖSOĞLU
TRT’DEN REZALET ve TOPRAK AĞASI KÜRT
-
Gündoğdu YILDIRIM
LGS
-
Nusret Kebapçı SAHİ NE OLDU BİZE…
-
Aydın MERTAYAK
Aslanın Kuyruğu ile Oynanmaz
-
Metin TOPÇU
42 YIL UNUTULMAYAN ARKADAŞLIK
-
Muazzez Toğrul
YAZAR DEYİP GEÇMEYELİM
-
Muhammet UZUN Adalet Mülkün Temelidir; Peki Temel Sağlam mı?
-
Bayram Arif TURAN
Sanayıcıler ,Ah Almayın ah mustahsılın Ahi tutacak.
-
Fatih Sultan KAR
ÇAY GELDİ RİZE ŞEN OLDU
-
Adnan ONAY
ÇAYIMIZI TAHTINDAN İNDİRMEYE ÇALIŞANLAR
ÇOK OKUNANLAR
-

ÇAYKUR Genel Müdürü Alim: "Stevia Rize'de Yetişmiyor, Fabrikayı Çalıştırmak En Büyük Arzumuz"
-

Çaykur Rizespor'da Gözler Taha Şahin'de! Süper Lig Devleri ve Avrupa Kulüpleri Takipte
-

Trabzon'da İki Meslek Lisesinden Sanat ve Kültür Dolu Yıl Sonu Etkinliği
-

CHP Parti Meclisi Üyesi Ecevit Keleş’ten Babalar Günü Mesajı
-

Uzmandan Çay Üreticilerine Uyarı: Kimyasal İlaç Kullanmayın
-

Çaykur Rizespor Sol Bek Transferinde Sona Yaklaştı! Hedef Zakaria Ariss
-

Polis Memuru Sergen Berkay Yılmaz'ın Yeni Görev Yeri Trabzon Oldu
-

İl Müdürü Öztürk: "Rize, Sporda Nüfusuna Göre Türkiye'nin En Başarılı İllerinden Biri"
-

Eski Siyasetçi Zeki Mayı: "Gençliğin Siyaset ve Sivil Toplumdaki Etkisi Eskiye Göre Zayıfladı"
-

Sivrikaya Dağ Evleri Sizi Bekliyor














