Öğleden sonra Kadıköy’e inmişken esnaf dostlara ziyarette bulundum.
Ortak başlangıç sorusu, “Haydut Amerika! ve Zalim Maduro Konusunda ne düşünüyorsun!”
Düşünmüyorum, düşünemiyorum!
Çünkü bugün (alışverişimi yapmak için marketini bir türlü bulamadığım) TÜİK (kendince, siparişe göre) Aralık 2026 dönemi enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıkladığı rakamlar baz alınarak da biz sefil (hak ediyoruz) emeklilerin maaş zam oranları belli oldu. Keza aynı şekilde Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte konut ve iş yerlerine yapılacak kira artış oranı da, çarpıklığı da belirlenmiş oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’ e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık ayında yüzde 0,89 olurken, yıllık enflasyon yüzde 30,89 olarak gerçekleşti!
Aralık ayı içerisinde asgari ücretin açıklandığı bir haftada bile bu 0,89 un çok üzerinde fiyatlar artmışken, TÜİK in bu rakamlarına bilemiyorum nasıl bakmalı. Ben bilemiyorum dedim ama sağır sultan Ocak ayı başında, yanı bugün açıklanan emekli maaş zamlarını baskılamak için son iki aydır enflasyon rakamının % 1 in altında gösterildiğini söylüyor!
Nitekim bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG, 2025 yılının son enflasyon verisini; Tüketici Fiyat Endeksini aylık bazda yüzde 2,11, yıllık enflasyon oranını da yüzde 56,14 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
İTO bile bugün yayınlanan bülteninde İstanbul’da Tüketici Fiyat İndeksinin Aralık ayında bİr önceki aya göre %1,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %37,68 oranında artış gösterdiğini açıkladı.
Ama ne bizim mutfağın sıcak rakamı, ne Enag’ın, ne de İTO’nun açıkladıkları değil TÜİK Marketin beyanı enflasyon rakamı dikkate alındığından SSK ve Bağ-Kur emekliliklerinin alacağı zam oranı yüzde 12,20 seviyesinde kalıyor!
Memur ve memur emeklileri her zaman ki gibi biraz daha şanslı; 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 6,85’in eklenmesiyle toplam yüzde 18,61 zammı hak etmiş oldu.
Konut ve iş yerlerine yapılacak kira artış oranını da farklı parametreler kullanıldığından Ocak 2026 için % 34,88 olarak açıklandı. Bu da emekli için maaş – kira zammı makasının daha da açılması demek. Alınacak yüzde 12 zam, alınmadan fazlasıyla buhar oldu gitti!
Bu arada işverenin kasasından çıkan asgari ücrete 1 Ocak 2026 itibarıyla geçerli olacak artışın oranı da farklı! Aralık ayı içerisinde % 27 artışla 28.075 TL olunca bu konuda da emeklinin maaşı ile makası açılmaya devam etti.
Bir emekli için, emekli olduğunda anasının ak sütü gibi almaya başladığı aylığı 22 yılda reel olarak üçte biri kadarına düşmüşse, başka bir ifade ile hakkının üçte ikisi başkalarına aktarılmışsa kendi mağduriyetini, sefilliğini yaşarken bir zalime bir haydudun yaklaşımını ne kadar gündemine alabilir ki!
Tek kelime ile bitirsem, “müstahak”!
5 Ocak 2026 Pazartesi / Sahraicedit
MAĞDUR EMEKLİNİN MADURO’YU KONUŞACAK TAKATI Mİ VAR!
-
Gündoğdu YILDIRIM
KÜÇÜK İNSANLAR
-
Nusret Kebapçı NATO KAFA…
-
Muazzez Toğrul
BABAM VE ALS FARKINDALIK GÜNÜ
-
Hüseyin TERZİ
BAŞARININ ÖDÜLÜ OLDUĞU GİBİ BAŞARISIZLIĞINDA BİR BEDELİ OLMALI!
-
İsmet KÖSOĞLU
TRT’DEN REZALET ve TOPRAK AĞASI KÜRT
-
Aydın MERTAYAK
Aslanın Kuyruğu ile Oynanmaz
-
Metin TOPÇU
42 YIL UNUTULMAYAN ARKADAŞLIK
-
Muhammet UZUN Adalet Mülkün Temelidir; Peki Temel Sağlam mı?
-
Bayram Arif TURAN
Sanayıcıler ,Ah Almayın ah mustahsılın Ahi tutacak.
-
Fatih Sultan KAR
ÇAY GELDİ RİZE ŞEN OLDU
-

Astrolog Michaela Astro'dan 23 Haziran Uyarısı: "Sözleriniz Kalp Kırabilir"
-

İYİ Parti Rize İl Başkanı Hacısüleymanoğlu'ndan Tandoğan Mitingine Davet
-

İki Dil, Tek Yürek: Hasan Peköz’den “Tez Gel” ile Yeni Bir Müzikal Yolculuk
-

Genel Sağlık-İş'ten Rize'de Sert Tepki: "Sağlık Emekçilerine Reva Görülen Adaletsizlik Kabul Edilemez"
-

Çaya Zam mı Geldi? Çaykur Tiryaki ve Rize Turist Fiyatları Neden Arttı?
-

Rizeli Milli Karateci Hüseyin Kabil Akdeniz Şampiyonu Oldu
-

ÇAYKUR Genel Müdürü Alim: "Stevia Rize'de Yetişmiyor, Fabrikayı Çalıştırmak En Büyük Arzumuz"
-

Hasan Uzun: "Karadeniz'e Kurulacak İki Fabrika Bölgenin Göçünü Tersine Çevirecek"
-

Çaykur Rizespor'da Gözler Taha Şahin'de! Süper Lig Devleri ve Avrupa Kulüpleri Takipte
-

Rize Valiliği’nde İki Önemli Atama
-

Rizeli Milli Karateci Hüseyin Kabil Akdeniz Şampiyonu Oldu
-

Modern Anadolu Rock’ın Yeni Sesi Serkaner’ den Zamansız Bir Yolculuk: “Harabe” Yayında
-

DİLEK TAŞCI AYAĞINDA KUNDURA İLE GELDİ
-

Eski Muhtar Mehmet Bükey Son Yolculuğuna Uğurlandı
-

Çaykur Rizespor Sol Bek Transferinde Sona Yaklaştı! Hedef Zakaria Ariss














