Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
17 ŞUBAT Salı 00:38

RİZE’Yİ MODERN BİR ŞEHİR HALİNE GETİRMEK

Adnan ONAY
Adnan ONAY
Giriş Tarihi : 16-01-2026 10:51

Uzun zamandır karada mı, denizde mi, nerede yapılacağı tartışılan 1000 yataklı Rize Şehir Hastanesinin Gündoğdu’da 300 dönümlük yeni bir dolgu alanı oluşturularak yapılacağı açıklandı. (Foto)

Bu açıklamayla birlikte tartışmalar da hız kazandı. Belli ki bu tartışmalar uzun bir süre daha devam edecek.

Başından beri Şehir Hastanesinin deniz dolgusu üzerinde, şehir merkezine ve Tıp Fakültesine yakın bir bölgede yapılmasının zorunlu olduğunu yazıp, çiziyorum. Bunun nedenlerini de her yazımda açıkladım.

Tekrarlayacak olursam;

Köylerimiz boşalmış ve daracık şehir alanımız bir beton yığını haline gelmiş durumda. Neredeyse tüm köylülerimizin şehirde evleri var ve yaşamlarını burada sürdürüyorlar. Köyler sadece yılın belirli zamanlarında uğranılan bir yer durumda.

Bu durumu teşvik eden okul, iş gibi çeşitli nedenler var.

Şehir merkeziyle bütünleşmiş olan genel halkın içerlerde, köylerde olan bir yerdeki hastaneye gitmesi oldukça zor.

Üstelik hastane yaz, kış çok kolaylıkla ulaşılabilen yer olmalı.

Buradan baktığımızda 300 dönümlük bir alanı şehir merkezinde bulmak mümkün olamayacağı için tek çare deniz dolgusunu kullanmaktı.

Bazıları deniz dolgusu üzerinde yapılacak binaların kısa zamanda yıkılır hale geleceğinden bahsediyor ve sadece bu ve benzeri nedenlerle buna karşı çıkıyorlar. Ancak bina sağlamlığının yapımla ilgili olduğunu, dünyanın bazı bölgelerinde deniz şehirleri olduğunu düşünürsek bu tür endişelerin yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde deniz üzerinde yapı teknolojileri o derece ilerlemiş ki, bir İngiliz şirketi Dubai’de deniz altında villalar yapmakta.

Şu gerçeği görüp, kabul etmeliyiz. Artık yüzyıllardan bize aktarılan o güzelim deniz kıyılarımız yok. Denizi paraya çevirmekle başlayan serüvenimiz sahillerimizi yok ettiği gibi, kara alanlarımızda mahvedildi.

Geldiğimiz noktada: şehir merkezimizin kara ve denizle birlikte yeniden planlanması gereklidir. Bizim şu anki sorunumuz deniz veya kara sorunu olmaktan ziyade şehircilik, şehir planlaması sorunudur.

NE YAPMALI?

Şehri gerçekten yaşanılır bir hale getirmek istiyorsak işe deniz dolgunun nihai hale getirilmesiyle başlamalı.

Deniz dolgusu bugüne dek çöplerle doldurulmanın ötesinde Üniversiteye kampüs alanı oluşturmak veya başka gerekçelerle de dolduruldu. Şimdi de Şehir Hastanesi için doldurulacak. Gündoğdu’da yapılacak 300 dönümlük dolguyu dikkate alırsak; ilk düşünülmesi gereken şey artık bir daha hiçbir şekilde deniz dolgusuna ihtiyaç duyulmayacak şekilde şehrin çıkışından Çayeli Bölgesine kadar alanda nihai bir deniz dolgusu yapmak gereklidir.

Bugün deniz dolgu alanımız şehir içerisinden çıkarılan durakların adresi olduğu gibi, başka projeler için de adres olmuş durumda. Bundan sonra burada yeni şeyler yapılıp yapılmayacağı da meçhül..

Oysa, mahvettiğimiz sahil şeritini yeniden güzelleştirmek hepimiz adına bir borç olmalı.

Rize’nin girişinden başlayarak çıkışına kadar gerekli olan yerlerdeki deniz kıyısına yeni dolgular ekleyerek bir daha hiçbir şekilde yeni dolgu yapmamak şartıyla sahili düzenlemeliyiz.

Bu düzenlemede modern bir sosyal alan oluşturmak hedef olmalı. Bunun için ülkemizde örnek alınacak bazı dolgu parklar var. İlişikte fotoğraflarını kullandığım İstanbul Maltepe Parkı bu güzel örneklerden biri.(foto)

Özetle; Sahil dolgu alanının şehrin bir ucundan diğer ucuna her ihtiyaç dikkate alınarak dizayn edilmesi gerek..

Asıl yapılması gereken proje ise; dolgu alanına ulaşmak için araç yolunu merkezden yer altına alarak dolgu alanınile karayı birleştirmek olmalı.

Eğer bu yapılabilirse dolgunun şehre yakın bölgesi de karayla birleştirilerek şehir alanı büyütülür ve geride kalan kıyı

deniz dolgu alanı boydan boya sosyal alanlar olur.

Burada hayalimdeki projede plajlar, sosyal tesisler, uzunca yürüme koridoru, balık tutma yerleri vs birçok sosyal hizmet alanı oluşturulabilir.

Şehrin iki yakasının birleşmesinin yanı sıra kentsel dönüşüm projesiyle birlikte, derelerimizin etrafındaki yapıları kamulaştırıp, dereleri islah ederek etrafında oturma alanları, yürüyüş alanları vs oluşturarak şehir bir bütün olarak modern bir şehir haline dönüştürülebilir.

Bu doğrultuda proje çalışmaları yapılarak bunların halkın beğenisine sunulmasıyla birlikte ortaya güzel şeylerin çıkacağını düşünüyorum.

Rize bunları fazlasıyla hak eden bir şehir. Umarım hak ettiği güzelliklere kavuşur..

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI RİZE UYUMAYA DEVAM ETSİN! MEVSİMLİK İŞÇİLER VE ÇAYKUR 24 OCAK KARARLARININ AÇTIĞI YOL ÇAYIMIZ VE GELECEĞİ İÇİN TEDBİRLER ÇAYIMIZ VE GELECEĞİ İÇİN TEDBİRLER OVİT TÜNELİ ÖLÜ YATIRIM (MI) MİLLET BAHÇESİ YAPILIYOR, DAL-ÇIK NEREDE İHALE İPTAL..RİZESPOR BAŞKANI İBRAHİM TURGUT, FENERBAHÇE ARSASIYLA İLGİLİ İHALENİN İPTALİNİ İSTEDİ DEAŞ VE BENZERİ SİLAHLI ÖRGÜTLERİN KAYNAĞI KURUTULMALI RATEM’DE YÖNETİM DEĞİŞMİŞ! RİZE PTT BAŞMÜDÜRLÜĞÜNÜN KALDIRILIP, TRABZON BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLANACAĞI İDDİASI TEPKİLERE YOL AÇTI ASGARİ ÜCRET BEKLENENİN ALTINDA , ZAMLAR İSE ATAKTA ŞAMİL TAYYAR’IN SON AÇIKLAMASI GÜNDEM OLDU! LOJİSTİK ADINA YAPILACAK KAMULAŞTIRMALARDA MAĞDURİYETLER OLUŞMAMALI ALİYA’NIN GÖZÜYLE ŞEHİR VE KÖY VERGİ VE CEZA CENNETİ OLDUK CEZALAR ARTARKEN,TAHSİLATLAR AZALIYOR BOYALI ÇAY KONUSU; KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAMALI ŞAPKA OLAYLARINDA HAMİDEYE GEMİSİ RİZE’Yİ BOMBALADI MI CUMHURBAŞKANLIĞINI RİZE’DEN TRABZON’A ALACAKMIŞ! PAPA ZİYARETİNİN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ ŞEHİR AİDİYETİ VE FENERBAHÇE AŞKIMIZ TEHLİKELİ TİPLER TABLO GÜZEL AMA EKSİK Arıkan Pazar Günü Rize de AK PARTİ RİZE İL BAŞKANI YILMAZ KATMER, BUNGALOV SAHİPLERİYLE BİR ARAYA GELDİ ÇAYDA KALİTE ARTIRIMI İÇİN TEKNOLOJİ-YATIRIM DESTEĞİ SÜRÜYOR RİZE’DE SİYASET ZORDUR RİZE'NİN KALKANDERE İLÇESİNE HAKSIZLIK YAPILIYOR CHP' de Kayyum Engellenebilecek mi? ÜST KİMLİK SAHİ HİKMET AYAR NEREDE? Ekrem İmamoğlu, CHP’nin Belediye Başkanı değil, gölge Genel Başkanı! Ekrem İmamoğlu, CHP’nin Belediye Başkanı değil, gölge Genel Başkanı! RİZELİ REKTÖRE RİZEDEN DÜŞMANLIK YAPANLAR! EMİN ŞİR, BU KEZ DE İLGİNÇ BİR ROMANLA OKUYUCUNUN KARŞISINDA: ELA ROSA Bazı arkadaşlar RTEÜ’deki olaya neden değinmediğimi soruyorlar. GASSAL. BU BİR DİNİ DİZİ DEĞİL SEYREDEN KENDİNİZDEN BİRŞEYLER BULACAKSINIZ RİZE Eski Belediye Başkanlarından Bülent Koç, ölüm yıldönümünde anılıyor. Bu vesileyle REVAK için hayatını yazmıştım… Hilafet Krallık değildir. Kıbrıs Barış Harekâtının Kararını Ecevit Değil Erbakan Vermiştir. GENÇLERE TAVSİYEMDİR; SİYASET HAYAL KIRIKLIĞIDIR, BUNU UNUTMAYIN! İŞİN ÖZÜ RİZE’YE FETÖCU VALİ GÖNDERME AMACI Milletvekilliğini sürdüren emekli vekillerimizle aramızda yaklaşık 20 kat fark var. MEHMET ŞİMŞEK NE YAPACAK? Deprem değil, tedbirsizlik öldürür FAİZ VE ENFLASYON