Küçük illerde siyasi rekabet yalnızca iktidar siyasileriyle muhalif siyasiler arasında yaşanmaz. Görünürde böyle sanılsa da asıl rekabet siyasi partilerin kendi içerisinde yaşanır. Bunun ana nedeni öncelikli olarak küçük ilin az sayıda Milletvekili çıkarması, Milletvekillerinin de Belediye Başkanı belirlemedeki etkin rolüdür.
Küçük illerde sözler bir yerden, bir başka yere kolay taşınır yani küçük illerin dedikodusu boldur. Siyaset bu durumu daha da abartır. Aynı siyaset içerisindeki rakipler birbirleri aleyhinde ne varsa bunları Genel Merkeze taşır. Bazen bunun için dosyalar bile hazırlanır, bunların Genel Başkana ulaştırılması için özel gayretler gösterilir. Bu durum o ilde devletin atadığı vali, emniyet müdürü gibi üst düzey yöneticileri de tartışmaların içine çeker.
O nedenle; küçük illerde en çok baskı ve zorluk altında kalan kişi, partisinin tüm çıkarlarını gözetmek ve dengeli bir siyaset içerisinde yöneticilik yapmak zorunda olan iktidarın il başkanına düşer.
Rize bu zorlukları yaşayan illerin başında gelir. Zira, önceki dönemlerde A.Mesut Yılmaz’ın, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana-baba ocağı ilimizi hassasiyetle takibi buradaki yöneticilerin işini zorlaştırır. En çok da iktidar il başkanının işini zorlaştırır.
O nedenle Rize’de siyasetin en ağır yükü iktidarın İl Başkanı YILMAZ KATMER’in sırtındadır. Ak Parti İl Binasının halktan tecrit edildiği bir dönemde İl Başkanlığı görevine atanan ve kongrede yeniden aynı göreve gelen Katmer, kısa bir süre içerisinde yalnızca gelmiş, geçmiş teşkilat mensuplarıyla değil, neredeyse herkesle yüz yüze görüşerek, onların sorunlarıyla ilgilendi. Yakından şahitim ki gece geç saatlere kadar yoğun bir gayretle partisinin başarısı için uğraşıyor. Göreve geldiği ilk günden beri tek amacının Rize’yi 3-0 yapmak ve tüm Belediye Başkanlıklarını kazanmak olduğunu vurgulayan Katmer, bunun için Cumhur İttifakı paydaşları ile de sıkı ilişkiler içerisinde.
Bu kadar hassas dengeler içerisinde siyaset yapmaya çalışan, herkesin sorunlarını dinleyip bunların hepsini çözebilme imkanı olmayan Katmer’in bazı çevreler tarafından eleştirilmesi ve bazı hatalarının olması kaçınılmazdır.
Ancak, görüyorum ki birileri Rize’de olup, biten tüm olumsuzlukları onun sırtına yıkmak için özel gayret sarfediyor. Bunun için her tür odaklar devreye sokuluyor. Belli ki amaç üretilen olumsuzlukların Genel Başkan R.Tayyip Erdoğan’a ulaşmasını sağlamak.
Ömrünü siyasetin içinde geçiren bir isim olan Erdoğan elbet kimin, ne yapmaya çalıştığının farkındadır. Ancak, yaşadığım bazı olaylardan edindiğim tecrübelere dayanarak biliyorum ki, bazen iyi niyetle yaptığınız şeyler bile birilerinin gammazcı yaklaşımı sonucu aleyhinize döndürüldüğünde Genel Başkan nezdinde gönül kırıcı tepkilere yol açabilir.
Yaşadığım bir örnekten bahsedeyim; A.Mesut Yılmaz’ın Rize siyasetinde baskın etkisinin olduğu dönemde taraftarları R.T.Erdoğan’ın siyasetini ömür boyu İstanbul üzerinden yaptığını, Yılmaz’ın ise siyasetini oldum olası, ailece Rize’den yaptığı sürekli vurgulayarak Erdoğan’ın Rize üzerindeki etkisini kırmaya çalışıyordu. Bu süreçte ben de Güneysu’da yaptırmakta olduğu evini görüntüleyip, “Erdoğan’ın Rize’de yaptırdığı villa bitmek üzere” diye TV’mizde bir haber yaptım. Haberdeki nüans; villa’nın özellikli bir ev olduğunu, kişinin villa yaptırdığı bir yere özel değer verdiğini vurgulamaktı. Yani Erdoğan’ın Rize’ye çok önem verdiğini vurgulamaktı. Gelin görün ki birileri bu hassasiyetimi aleyhime kullandı. Bana ulaştırılan haberde, sıradan bir köy evini, villa göstermem nedeniyle Erdoğan’ın kızdığı şeklinde olunca doğrusu kırgınlık yaşamıştım. Bu konuda yaşadığım başka örnekler de var..
O nedenle iyi biliyorum ki Yılmaz Katmer, partisini düşünerek attığı iyi niyetli bazı adımlar nedeniyle zaman zaman kimi zorluklarla karşı karşıya kalacaktır. Partisinin Genel Başkanı Erdoğan’ın ona vereceği her türlü destek ve şevk Ak Parti’nin Rize’deki pozisyonunu yükseltecektir. Gözlemlerimde haklı olduğumu zaman gösterecektir.
Yazımın sonunda şu MOSSO konserine de değinmeden geçmeyeyim bari.. Vali bey böylesi bir organizasyona neden izin verdi? Ya oradaki tabloya, çevre rahatsızlığı vs. gibi şeyler konusunda Emniyet’in sessizliğine ne demeli?
Belediye Başkanını suçlayanlara da şunu hatırlatmalı. Konunun Belediyeyi ilgilendiren yönü yok. Birilerinin Rahmi Metin’den Şevki Yılmaz davranışını beklemesi de o nedenle yanlış!
Son söz; Devletin idarecileri siyasetin dayatmalarının üzerinde dirayetlerini kullanmaktan imtina etmekle görevlerini yerine getirmemiş olurlar..
RİZE’DE SİYASET ZORDUR
-
Metin TOPÇU
Heyet Başarılı Olacak Mı
-
İsmet KÖSOĞLU
Günümüzde Yaşananlar
-
Adnan ONAY
TABLO GÜZEL AMA EKSİK
-
Nusret Kebapçı ATATÜRK’Ü ANLAMAK, BÜYÜK PLANI GÖRMEKTİR…
-
Ateş HATİNOĞLU
Ruhun şad olsun büyük komutan
-
Aydın MERTAYAK
10 Kasım’dan 11 Kasım’a: Anmaktan Anlamaya
-
Hasan KARAAHMETOĞLU
Ç.RİZESPOR DA MENÜ YARIM PORSİYON.....
-
Fatih Sultan KAR
RİZE’DE YEREL GAZETECİLİK HATIRALARI
-
Muhammet UZUN KOMİSYON GÖLGESİNDE MEŞRUİYET ARAYANLAR ve MİLLETİN SERT VİCDANI
-
Gündoğdu YILDIRIM
Çok Şaşırıyorlar
-

ÇAĞDAŞ SUSEVEN SEVGİLİYE HİÇ BÖYLE SESLENİLMEDİ
-

Cemil Çolak ve Davut Güloğlu, YRP’nin MKYK Listesinde Yer Aldı
-

Sancak’tan Çarpıcı ÇAYKUR Değerlendirmesi: “Siyaset 80 Yıldır Kurumu Hiç Rahat Bırakmadı”
-

Erbakan tarihi kongrede konuştu: “YRP sadece iktidarın değil, muhalefetin de tek gerçek alternatifidir!”
-

Derman’ dan Hükümete “Seyyanen Zam” Çağrısı: “Emekli Aylıkları Açlık Sınırının Altında Kalmamalı”
-

Ahmet Feyiz İYİ Parti’ye Katıldı: “Milletimizin Umudu Olan Bir Siyasi Yola Adım Atıyorum”
-

Çaykur Rizespor Yeni Forvet Arayışına Başladı
-

Çifteköprü Köyü Muhtarı Mehmet Ali Bektaş’ ’Anzer Gurup Yolunda Köprüler Tehlike Saçıyor.
-

Türk Sağlık-Sen Rize Şubesi Kongresinde Süleyman Sarısoy Başkanlığa Seçildi
-

İkizdere Çevre Derneği’nden Lojistik Liman ve Taş Ocağı Tepkisi: “Verilen Sözler Tutulsun”












