Fenerbahçe Spor Kulübü’nün mali yapısını güçlendirmesi ve uzun vadeli gelir kaynaklarını artırması açısından kritik önem taşıyan Ataşehir’deki arsa ihalesi iptal edildi.
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün mali yapısını desteklemek ve kulübün uzun vadeli gelir kaynaklarını güçlendirmek amacıyla İstanbul Ataşehir Küçükbakkalköy’de bulunan değerli arsası için düzenlenen büyük çaplı ihale beklenmedik biçimde iptal edildi. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından yürütülen “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinde, verilen en yüksek teklif 46 milyar TL ile Çaykur Rizespor Başkanı İbrahim Turgut’un sahibi olduğu Turgut İnşaat’a aitti ve bu şirket ihale sonucunda kazanan firma olarak açıklanmıştı.  İhalenin kulübün kasasına bu satıştan toplamda yaklaşık 8 milyar TL gibi önemli bir gelir getirmesi ve bunun bir kısmının peşin ödenmesi bekleniyordu.
İhalenin sonuçlanmasının ardından süreçte beklenmedik bir gelişme yaşandı ve ihale komisyonu tarafından alınan kararla ihale iptal edildi.
İptalin gerekçesi olarak tekliflerin piyasa koşullarıyla uyumsuzluğu, finansman ve tahsilat risklerinin yüksekliği ve mevcut ekonomik tabloda projenin sürdürülebilirliğine ilişkin soru işaretleri gösterildi.
Emlak Konut, bu nedenlerle tekliflerin hem kulüp hem de proje paydaşları açısından risk taşıdığını belirtti ve ihalenin yeniden açılmasına karar verdi.
Böylece ihaleyi kazanan Turgut İnşaat şirketiyle ilgili süreç durduruldu ve ihalenin yeniden yapılmasına karar verildi. Emlak Konut, iptal kararının ardından aynı arsa için yeni bir ihale sürecinin yakın zamanda tekrar başlatılacağını duyurdu.
İhalenin iptali, Fenerbahçe’nin mali planları açısından önemli sonuçlar doğuruyor. Söz konusu arsa ve planlanan proje, kulübün gelirlerini artırması ve Bankalar Birliği ile yapılan yapılandırma anlaşmasından çıkış sürecine katkı sağlaması bakımından stratejik bir konumda bulunuyordu. Kulüp yönetimi, arsa üzerinden elde edilecek kaynaklarla borç yükünü azaltmayı ve finansal bağımsızlığına yaklaşmayı hedefliyordu. Ancak ihale sürecinin iptaliyle birlikte bu planlar şimdilik ertelenmiş oldu ve yeniden ihale sürecinin sonuçları beklenmeye başlandı.
İhale sonucunda ortaya çıkabilecek gelirle kulübün önemli miktarda nakit girişi sağlaması ve bunu borçların azaltılmasında kullanması planlanıyordu. Bu nedenle süreç yalnızca bir gayrimenkul ihalesi olmaktan öte, kulübün genel finansal yapılanmasını doğrudan ilgilendiren bir adım olarak görülüyordu. İhalenin iptal edilmesi bu açıdan bir gecikme anlamına gelse de kulüp çevrelerinde bunun tamamen olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmediği, yeniden yapılacak ihalede daha güçlü ve güvenli tekliflerin oluşabileceği görüşü de dile getiriliyor.
Önümüzdeki dönemde Emlak Konut’un yeniden ihale ilanına çıkması ve firmalardan yeni tekliflerin alınması bekleniyor. Fenerbahçe yönetiminin ise bu süreçte hem proje değerlemesini hem de finansal planlamayı yeniden gözden geçirmesi öngörülüyor. Taraftarlar ve kamuoyu, ihale sürecinin yeni aşamasının kulübün ekonomik geleceği açısından nasıl bir sonuç doğuracağını yakından takip ediyor.



















