Günümüzde hazır tüketimin artmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri haline gelen şemsiye tamirciliği, Tarlacı’nın küçük dükkânında hâlâ hayat buluyor. Rize’de bu işi sürdüren son usta olan Tarlacı, yılların verdiği tecrübeyle kırılan telleri onarıyor, mekanizmaları yeniliyor ve eski şemsiyeleri yeniden kullanılır hale getiriyor.
Sadece Rize’den değil, çevre illerden de yoğun talep aldığını belirten Tarlacı, Artvin’den Trabzon’a, hatta İstanbul’dan bile kendisine şemsiye gönderildiğini ifade ediyor. Özellikle kaliteli ve eski model şemsiyelerini atmak istemeyen vatandaşlar, çözümü Tarlacı’da buluyor.
Mesleğin zorluklarına dikkat çeken Tarlacı, yeni neslin bu tür el sanatlarına ilgi göstermediğini vurgulayarak, “Eskiden çırak bulmak mümkündü, şimdi kimse bu işi öğrenmek istemiyor. Ama bu da bir ihtiyaç. İnsanlar artık bozulanı atmak yerine tamir ettirmeye yöneliyor” dedi.
Yıllardır aynı özenle çalıştığını söyleyen Tarlacı, en büyük arzusunun bu mesleğin tamamen yok olmaması olduğunu dile getirdi. Gelen taleplerin kendisini mutlu ettiğini belirten usta, “Bir şemsiyeyi çöpe gitmekten kurtarmak bile benim için önemli” ifadelerini kullandı.
İlyas GÜR
Editör

















