Her gün milyonlarca kişinin tükettiği çay, özellikle kahvaltı sofralarının baş tacı olsa da doğru yöntemle demlenmediğinde acı bir tat bırakabiliyor. Kondakçı’ya göre bunun en önemli nedeni, çayın haşlanarak demlenmesi.
“Doğru bilinen yanlışlardan biri, çayı koyup üzerine kaynar su eklemek” diyen Kondakçı, şu önerilerde bulundu:
Çay mutlaka porselen veya bakır demlikte demlenmeli.
Alt demlikteki su kaynadıktan sonra, üst demliğe önce su, ardından çay eklenmeli.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay yeterli oluyor.
Kaynayan alt demliğe bir miktar soğuk su ilave edilmeli. Bu sırada üstteki çay, 15–20 dakika içinde kıvama geliyor.
Kireçsiz su ve kaliteli çay kullanmak, lezzeti artıran en önemli unsurlar arasında.
Bu yöntemle demlenen çayın ne acı ne de bayat bir tat bıraktığını belirten Kondakçı, “Çayın aromasını ve lezzetini en iyi şekilde almak için doğru teknik şart” dedi.
Türkiye’nin kişi başına en çok çay tüketen ülke olduğuna da dikkat çeken Kondakçı, 15 Aralık Dünya Çay Günü öncesinde bu püf noktaların çay severler için önemli bir hatırlatma olduğunu vurguladı.
İlyas GÜR
Editör

















