Davutoğlu konuşmasında, “Gazze, İsrailliler ile Filistinliler arasında bir sorun değil; tüm insanlığın vicdanını ilgilendiren bir meseledir” diyerek uluslararası kamuoyunun sessizliğine dikkat çekti. “İnsanları kendi topraklarından çıkın gidin, burayı tatil kampı yapacağız diyemezsiniz” sözleriyle İsrail’in politikalarını sert bir dille eleştirdi.
“Komşularla Sıfır Sorun İlkesi Hâlâ Geçerli”
Konuşmasında Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Davutoğlu, “Komşularla sıfır sorun” ilkesinin bugün de uygulanabilir olduğunu söyledi. Geçmişteki ortak kabine toplantılarını hatırlatan Davutoğlu, iki yılda 47 anlaşmaya imza atıldığını, bunun 90 yılda yapılan toplam anlaşma sayısından fazla olduğunu vurguladı. “Barış yapmak istiyorsanız, ötekiyle eşit bir insan olarak ilişki kurmalısınız” diyen Davutoğlu, psikolojik eşiklerin aşılmasının önemine dikkat çekti.
ABD ve Küresel Güvenlik Eleştirisi
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politikasını da eleştiren Davutoğlu, İran’daki Fordo nükleer tesisine yönelik saldırı örneğini vererek, Türkiye’nin olaydan sonradan haberdar edildiğini, oysa stratejik bir müttefik olarak önceden bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu durumu “mevcut güvenlik mimarisinin çöküşü” olarak nitelendirdi.
“Yeni Bir Avrupa Liderliğine İhtiyaç Var”
Küresel düzenin, İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan ortak değerlerini kaybettiğini söyleyen Davutoğlu, “Yeni bir Avrupa liderliğine ihtiyaç var” dedi. Bölgesel ve küresel güvenliğin istikrar, öngörülebilirlik ve kapsayıcılık temelinde yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
Zirveye Davutoğlu’nun yanı sıra, ABD Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Eski İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Eski Almanya Dışişleri Bakanı gibi birçok uluslararası isim de katıldı. Davutoğlu’na ise Gelecek Partisi’nden Genel Başkan Yardımcıları Ferhat Esener ve Mustafa Çakmakçı, Parti Sözcüsü Ufuk Karcı, Başdanışman Gökay Yavuz ve Danışman Doç. Dr. Sevinç Alkan Özcan eşlik etti.

Editör