Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
15 MAYIS Cuma 09:53

CHP’li Remzi Kazmaz: “Bu Su Borularını Kim Döşedi?”

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve Muğla Cumhuriyet Halk Partisi Çevre Komisyonları Sözcüsü Remzi Kazmaz, Muğla’da yaşanan su krizi, termik santraller ve doğa tahribatına ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Kazmaz, Akbelen başta olmak üzere birçok bölgede yaşanan çevre felaketlerinin tesadüf olmadığını vurgulayarak, “Bu bir rant operasyonudur” dedi.

MUĞLA
Giriş Tarihi : 31-01-2026 19:09
CHP’li Remzi Kazmaz: “Bu Su Borularını Kim Döşedi?”

Kazmaz açıklamasında, Akbelen, Karacahisar ve Altı Köy bölgesinde Limak İnşaat tarafından uzun süredir ormanların usulsüz şekilde kesildiğini, zeytin ağaçlarının söküldüğünü belirtti. Bu sürecin Ankara’dan “adrese teslim” projelerle yürütüldüğünü savunan Kazmaz, linyit kömürü çıkarma gerekçesiyle doğanın geri dönüşü olmayan şekilde tahrip edildiğini söyledi.

Termik santrallerin artık dünya genelinde terk edildiğine dikkat çeken Kazmaz, “En kalitesiz, en kirli kömür olan linyit çıkarılıyor. Bu kömür sera gazı salımını artırıyor, küresel iklim krizini derinleştiriyor. Dünya bu santrallerden vazgeçerken, biz hâlâ yeni termik santraller ekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının önemli bir bölümünü su krizine ayıran Kazmaz, kömür çıkarma faaliyetleri sırasında yeraltı su kaynaklarının büyük zarar gördüğünü dile getirdi. Akbelen, Karacahisar ve çevre köylerdeki yeraltı içme sularının patlatmalar ve kömür yıkama işlemleri nedeniyle yok edildiğini söyleyen Kazmaz, “Şirketler kömürü içme suyuyla yıkıyor, benim köylüm ise içecek su bulamıyor” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum ve Milas’taki susuzluğu gidermek için yoğun çaba harcadığını hatırlatan Kazmaz, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) yapılan 50 milyon metreküplük su talebinin reddedildiğini belirtti. Buna karşın Aydın’a 220 milyon metreküp su verildiğini ifade eden Kazmaz, “Muğla’ya ‘suyum yok’ deniliyor ama Aydın’a fazlasıyla su sağlanıyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

DSİ’nin gerekçelerinin gerçeği yansıtmadığını savunan Kazmaz, suyun balık çiftliklerine, HES’lere ve tarıma verildiğini, ancak CHP’li belediyelere gelince engel çıkarıldığını ileri sürdü. Su borularındaki patlaklar üzerinden belediyelerin suçlanmasına da tepki gösteren Kazmaz, “Bu boruları kim döşedi? Bodrum Belediyesi mi, Muğla Belediyesi mi? Eğer borular patlıyorsa, bunun sorumlusu da onları yapanlardır” dedi.

İlyas GÜRİlyas GÜR

Editör

YORUMLAR
Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar