Ceza Uygulamaları ve Denetimler
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yapılan denetimlerde, zabıta ekipleri, etiketsiz ürünler ve tartıda eksiklik yapan pazarcılara 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde cezai işlem uyguluyor. Satış esnasında yüksek sesle bağırarak müşteri rahatsızlığı yaratan esnaflara bin 295 lira ceza kesiliyor. Tartı eksiklikleri gibi durumlarda ise ceza miktarı 2 bin 50 liraya kadar çıkabiliyor. Üç kez aynı hatayı tekrarlayan pazarcılar, üç hafta boyunca tezgah açmama cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
Tartı ile Kontrol İmkanı Artırıldı
Alışveriş yapan vatandaşların ürünlerin gramajından şüphe duyması durumunda başvurabileceği bir sistem de pazar girişlerine yerleştirildi. Yeni düzenleme kapsamında, pazarlarda kurulan tartılar sayesinde müşteriler, aldıkları ürünleri tartarak kontrol etme imkanı buluyor. Eğer gramajda eksiklik tespit edilirse, zabıtaya şikayette bulunarak esnafa gerekli cezanın uygulanmasını sağlayabiliyorlar.
Esnaf ve Müşteriler Memnun
Pazar esnaflarından Ramazan Kumkale, yeni sistemin hem esnaf hem de müşteri için faydalı olduğunu belirtti. Kumkale, "Müşteriler, gramajdan şüphe duyduklarında pazar girişindeki terazide ürünlerini tartabiliyorlar. En ufak bir hatada zabıta hemen müdahale ediyor ve gerekirse ceza kesiyor. Eskiden bağırarak satış yapılırdı, artık bu yasak. Artık herkes gönül rahatlığıyla alışverişini yapıyor," dedi.
Pazar alışverişine gelen Ali Ergene de sistemden memnuniyetini dile getirerek, "Aldığım ürünleri tartı ile kontrol edebiliyorum. Alışveriş sonrası ürünlerimin gramajı doğru çıkıyor. İçim rahat bir şekilde pazarda alışveriş yapıp evime gidiyorum," şeklinde konuştu. Ergene, yeni düzenlemenin hem müşteri hem de esnaf için güven ortamı yarattığını vurguladı.
Denetimler Aralıksız Sürüyor
Antalya’da zabıta ekipleri, semt pazarlarındaki denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu yılın başından itibaren 61 pazarcıya çeşitli kurallara aykırı davranışları nedeniyle ceza uygulandı. Zabıta yetkilileri, denetimlerde etiket bulundurmamak, tezgah sınırını aşmak, rahatsız edici şekilde satış yapmak ve ürünlerin gramajında eksiklik tespit edilen durumlarda yaptırımların devam edeceğini açıkladı.
İlyas GÜR
Editör















