Şüphelilerin Planı ve Eylemleri
Yaklaşık 7 ay önce sahte dolarların ATM’lere yatırıldığı, makinaların paraları kabul etmesine rağmen banknotların sahte olduğunun sonradan fark edilmesiyle durumun polise bildirildiği öğrenildi. Şüphelilerin yakalanmamak için şapka, gözlük ve cerrahi maske kullanarak yüzlerini gizledikleri tespit edildi.
Polis, sahte banknotların farklı kişilerin banka hesaplarına yatırılıp Türk lirasına çevrildiğini ve sonrasında bu paraların başka hesaplara aktarıldığını belirledi. Şebeke üyelerinin akladıkları parayı kartsız işlemlerle ATM’lerden çektiği ortaya çıktı.
Yakalanan Şüpheliler ve Ele Geçirilenler
Adana merkezli Hatay ve Mersin’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda şu malzemeler ele geçirildi:
183 adet sahte 100 dolarlık banknot
256 adet sahte 1 dolarlık banknot
36 adet sahte 5 liralık banknot
1 ruhsatsız tabanca ve 36 mermi
Şüphelilerin Mayıs ayında Antalya’da bir otomobilde yakalanan 60.700 dolar sahte banknotla bağlantılı oldukları da belirlendi.
Şüphelilerin Savunmaları
Gözaltına alınan şüpheliler, sahte paraları borçlularından aldıklarını ve kumarda kazandıklarını iddia ederek, sahte olduklarını bilmediklerini öne sürdü. Ancak polis, olayla ilgili teknik ve fiziki takipte sahtecilik planının organize şekilde yürütüldüğünü saptadı.
Yargı Süreci
Adliyeye sevk edilen 15 şüpheliden A.Ö., F.K. ve S.B. dahil 4 kişi tutuklanırken, 8 kişi adli kontrol şartıyla, 3 kişi ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
Genişleyen Soruşturma
Operasyonla birlikte, sahte dolarların ilk piyasaya sürüldüğü iller arasında Adana, Hatay, Mersin ve Antalya’nın yer aldığı tespit edildi. Ekipler, bu bölgelerdeki bağlantıları araştırmaya devam ediyor. Sahte para krizinin daha geniş bir şebekeye bağlı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor
Editör