Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, 30 Eylül-4 Ekim 2026 tarihleri arasında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu, teknoloji meraklılarını, genç mucitleri ve bilim dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi.Türkiye’nin millî teknoloji hamlesine katkı sunmayı sürdüren KTÜ, festivalde sergilediği bilimsel çalışmalar ve teknoloji takımlarının kazandığı ödüllerle dikkati çekti.
KTÜ Standı Binlerce Ziyaretçiyi Ağırladı
Festival alanında kurulan A-14 numaralı KTÜ standı, 5 gün boyunca binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.KTÜ’nün bilimsel araştırma kapasitesini ve teknoloji geliştirme alanındaki çalışmalarını yansıtan stantta; Seebeck Etkisi, Görünmezlik Deneyi, Lazer Atış Simülatörü, KTÜ METAM Kişiye Özel İmplantlar, Süperiletkenler ve Maglev Tren, Beyin-Bilgisayar Arayüzü Tabanlı Araba Yarışı ile Tesla Bobini Deneyi gibi çeşitli uygulama ve teknolojiler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.Özellikle gençlerin ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği stantta, bilimsel çalışmaların uygulamalı örnekleri tanıtılarak ziyaretçilere farklı teknolojileri yakından inceleme fırsatı sağlandı.
Üst Üste Üçüncü Kez Türkiye Şampiyonluğu
TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmalarında KTÜ takımları, elde ettikleri derecelerle önemli başarılara imza attı.KTÜ Fırtına Creatiny Takımı, Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda rakiplerini geride bırakarak üst üste üçüncü kez Türkiye şampiyonluğuna ulaştı. Takım, yarışmanın "Tanımlı Problem Çözme Kategorisi"nde de ikincilik elde ederek başarısını iki ayrı ödülle taçlandırdı.Şampiyon takım, ödülünü festival kapsamında düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.Türkiye şampiyonluğunu kazanan takımda Halil Bahadır Dikici, Sude Naz Atıcı, Sena Keskin, Dilek Altın, Elif Bozkurt, Doğukan Uludağ, MuhammadaminQodirov, Ahsen Bülbül, SedanurŞeker, Başar Yiğit, Hilal Esma Yılmaz, SenanurErkit, İlayda Atik, Semiha Uzun, Yağız Aras, Metehan Akbulut, Fazıl Berat Çat, Elif Sena Piras ve Yasin Yıldız yer aldı.
Hava Savunma Sistemleri Yarışması’nda Takım Ruhu Ödülü
KTÜ Fırtına CreatinyÇelikkube Hava Savunma Sistemleri Takımı da festival kapsamında düzenlenen Hava Savunma Sistemleri Yarışması’nda "En İyi Takım Ruhu Ödülü"nün sahibi oldu.Takımda Furkan Ragıp Yılmaz, Miraç Duran, Zehra Nur Bayav, Büşra Işıklı, Fatih Eren Yılmaz, Azra Gül Çelik, Yasemin Çoruk, Kadirhan Demirci, Mehmet Yeşildal, Dilara Doğru, Şura Dağ, Özer Koca ve Fatma Beyza Üstün görev aldı.
Model Uydu Yarışması’nda Türkiye Üçüncülüğü
KTÜ Uzay Kulübü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gökçe Takımı ise TEKNOFEST Model Uydu Yarışması’nda Türkiye üçüncülüğünü elde ederek Üniversitenin başarılarına bir yenisini ekledi.Uzay teknolojileri alanında geliştirdikleri projeyle dereceye giren takımda Dilan Süngü, Barış Küçük, Cemre Gökçe, Ayşenur Akkaya, Kübra Dereli ve SerkutŞık yer aldı.
"Türkiye Yüzyılı’nı Gençlerimiz İnşa Ediyor"
KTÜ RektörüProf. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TEKNOFEST Güneydoğu’ya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesinde gençlerin üstlendiği rolün önemine dikkati çekti.Üniversite bünyesinde teknoloji takımlarının çalışmalarını desteklemek amacıyla güçlü bir altyapı oluşturduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Çuvalcı, öğrencilerimizin projelerini geliştirebilmeleri için modern atölyeleri hizmete sunduklarını ifade etti.
KTÜ’de TÜBİTAK Milli Teknoloji Atölyesi, KTÜ Teknoloji Takımları Atölyesi’nin de açıldığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Gençlerimiz büyük bir heyecan, fedakârlık ve azimle çalışıyor. Üniversitemizde teknoloji takımlarımız için çok güzel atölyeler oluşturduk. Millî Teknoloji Atölyemizi de hizmete açtık. Bu atölyelerde imalat makinelerinden çeşitli teknolojik donanımlara kadar güçlü bir altyapımız bulunuyor. Gençlerimiz, hür ve bağımsız Türkiye hedefi doğrultusunda büyük emek vererek çok önemli çalışmalara imza atıyor. Geçmişte hayal dahi edilemeyen projelerin gençlerimiz ve yerli, millî firmalarımız tarafından hayata geçirildiğini görmek bizleri gururlandırıyor.Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizde çok büyük bir teknoloji ekosistemi oluşturuldu. Biz de Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak öğrencilerimizin bu ekosistemde güçlü bir şekilde yer alması için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz.” dedi.
İlyas GÜR
Editör
















