Tarihi Projenin Osmanlı’dan Günümüze Yolculuğu
Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nun temelleri, 1870'li yıllarda Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde atıldı. "Dereyolu" olarak bilinen proje, 1877 yılında II. Abdülhamid Han tarafından Fransız mühendislere çizdirildi. Ancak, savaşlar ve siyasi krizler nedeniyle proje uzun yıllar boyunca hayata geçirilemedi.
Proje, 1950'lerde Adnan Menderes'in başbakanlığı döneminde tekrar gündeme gelse de, Sovyet tanklarının sıcak bölgelere inebileceği korkusuyla NATO tarafından yapılması engellendi. Tüm bu zorluklara rağmen, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde projeye yeniden hayat verildi ve bugün nihayet tamamlandı.
Coğrafi Zorlukların Üstesinden Gelindi
Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nun en zorlu etabı olarak bilinen Ordu etabı, büyük coğrafi engellere rağmen tamamlandı. 88 kilometrelik güzergahta 15.1 kilometre uzunluğunda 25 tek tüp tünel, çok sayıda köprü ve 330 metre uzunluğunda bir viyadük inşa edildi. Ordu etabının asfaltlanmasıyla proje tamamen bitirilmiş oldu.
Başkan Güler: “150 Yıllık Rüya Gerçek Oldu”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, projeye olan sevincini sosyal medyada “II. Abdülhamid Han'ın 150 yıllık rüyası gerçek oldu” sözleriyle dile getirdi. Güler, projenin Ordu'nun marka değerini artıracağını ve Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’i birbirine bağlayarak büyük bir ticaret limanı oluşturacağını belirtti.
Bu tarihi projenin, Türkiye’nin ekonomisine ve stratejik önemine büyük katkılar sağlayacağı, aynı zamanda Doğu Akdeniz'in enerji kaynaklarının taşınması açısından da kritik bir rol oynayacağı vurgulandı. Proje, Sivas ve Kayseri gibi şehirleri sahil kentlerine dönüştürürken, Ordu’nun geleceğe bakan vizyonunu da güçlendiriyor.
Bu büyük projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye, Kuzey ve Güney bölgeleri arasındaki ticaret ve ulaşımda yeni bir döneme adım atmış oldu.
İlyas GÜR
Editör
















