"Fahiş Fiyatlar ve Kredi İmkânlarının Eksikliği Barınma İhtiyacını Engelliyor"
Savaş Karadağ, barınma ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşların yüksek konut fiyatları ve düşük kredi imkânları nedeniyle zorlandığını söyledi. Karadağ, “Konut fiyatları 2-3 ayda bir %15-20 oranında artıyor. Bu durum, vatandaşların birikimlerini kullanarak ev sahibi olmasını imkânsız hale getiriyor” dedi. Talep fazlalığına karşın arzın yetersiz kalmasının da fiyatları yukarı çektiğini ifade etti. Özellikle döviz kuru ve enflasyonun inşaat maliyetlerini artırmasıyla konut fiyatlarının daha da yükseleceği endişesini dile getirdi.
"Merkez Bankası’nın Müdahale Etmemesi Fiyat Artışlarına Sebep Oluyor"
Karadağ, konut fiyatlarındaki artışın en önemli nedenlerinden birinin döviz ve altın kurundaki serbest bırakma politikası olduğunu savundu. Merkez Bankası’nın bu duruma müdahale etmediğini belirterek, “Döviz kurunun serbest bırakılması, maliyetleri artırıyor ve konut fiyatlarının yükselmesine neden oluyor” dedi. Bu duruma karşı önlem alınmadıkça fiyatların daha da artacağına dikkat çekti.
"Konut Kredisi Beklentisi Fiyatları Daha da Artıracak"
Yakın dönemde konut kredisi açıklamalarının yapılabileceğini söyleyen Karadağ, bu durumun da fiyatları yükselteceğini belirtti. "Konut kredisi açıklanır açıklanmaz fiyatlar yükselişe geçecek, dolayısıyla bugün ev almak yarından daha avantajlı olabilir" diyen Karadağ, vatandaşları mümkünse hemen ev almaya teşvik etti.
"Vergi Düzenlemeleri Ekonominin Şeffaflığı İçin Önemli"
Karadağ, kira ve iş yeri ödemelerinin bankalar veya PTT üzerinden yapılması düzenlemesini değerlendirerek, “Ekonomide şeffaflık ve vergi kaçağını önlemek için olumlu bir adım” dedi. Ancak vergilendirme oranlarının yüksekliği nedeniyle vatandaşların alternatif yöntemlere yöneldiğini ifade eden Karadağ, "Vergiler düşürülse, vatandaşlar daha dürüst beyanlarda bulunabilir ve vergi kaçağı azalır. Bu da hem ekonomiye hem de gelecek nesillere olumlu yansır" şeklinde konuştu.
Elazığ’daki emlakçılar ve vatandaşlar, konut fiyatlarının erişilebilir düzeyde tutulabilmesi için ekonomide yapısal reformlar beklediklerini dile getiriyor
Editör