BURSA (İGFA) - Bursa’da iki gün boyunca süren 13. Eker I Run, binlerce koşucuyu ve sporseveri sporun birleştirici gücü etrafında buluşturdu. Yarışların heyecanı, festival alanındaki etkinlikler ve dayanışma ruhuyla Bursalılar keyifli bir hafta sonu yaşarken, organizasyon sporun yalnızca fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda toplumsal bağları güçlendiren ve ortak bir amaç etrafında insanları bir araya getiren bir değer olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Farklı yaşlardan ve deneyim seviyelerinden katılımcıların bir araya geldiği Eker I Run, spor, eğlence ve iyiliği buluşturan atmosferiyle Bursa’da iz bıraktı.
Eker Süt Ürünleri tarafından bu yıl 13’üncü kez düzenlenen Eker I Run, 3-4 Ekim tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirildi. “Koşmak Gerek” temasıyla düzenlenen organizasyon, Türkiye’nin yanı sıra 18 ülkeden gelen yaklaşık 40 yabancı koşucunun da katılımıyla uluslararası bir buluşmaya dönüştü. İki gün boyunca binlerce sporseveri bir araya getiren etkinlik, sosyal sorumluluk çalışmaları ve festival atmosferiyle Bursa’da hareketli bir hafta sonuna ev sahipliği yaptı.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK YOKUŞ AŞAĞI MARATONUNDA YENİ DERECELER
Uludağ’dan başlayarak Eker Meydan’da sona eren 42K Maratonu, 150 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. 1.800 metre rakımdan başlayan ve Türkiye’nin ilk ve tek yokuş aşağı maratonu olma özelliğini sürdüren parkur, sporculara yüksek irtifadan başlayan farklı bir yarış deneyimi sundu. Koşucular, parkurun sunduğu koşullar sayesinde kişisel en iyi derecelerini elde etme fırsatı yakaladı.
42K Maratonu'nda kadınlar kategorisinde mücadele eden Emine Demir, 03:29:33’lük finiş derecesiyle şampiyon oldu. 42K erkeklerde ise son yıllarda Oğuzhan Emre Singer istikrarlı başarısıyla bir kez daha öne çıktı. Emre Singer, 02:39:27’lik finiş derecesiyle Eker I Run Koşularında üst süte dördüncü kez birinci olarak önemli bir başarıya daha imza attı.
DEMİR: “SOĞUK HAVADA BAŞLAYIP SICAK HAVADA BİTİRMEK FARKLI BİR DENEYİM YAŞATTI”
Emine Demir, 42K koşusundaki derecesiyle ilgili şunları söyledi: “15 yıldır koşuyorum. Eker I Run maratonuna ilk defa katılıyorum. Parkur gerçekten çok güzel. Soğuk havada başlayıp sıcak havada bitirmek farklı bir deneyim yaşattı. Son 2 km’de kramplar girmeye başladı, fakat maratonu güzel bir sonuçla bitirdim. Eşimden ve çocuklarımdan çok destek gördüm. Bu koşuya 3 ay öncesinden hazırlanmaya başladım. Haftada 100 km koştum. Hem çalışmak hem ev hanımı olmak hem de böyle bir maratona hazırlanmak zor ama keyifliydi. Bundan sonra hedefimde Ankara ve Gaziantep koşuları var.”

Oğuzhan Emre Singer, yarışın ardından şunları söyledi: “Zorlu bir parkurdu. Yaklaşık 14 senedir koşuyorum. 5 senedir de bu maratona katılıyorum. Sürekli kendimi hazır tutuyorum. Maraton diğer koşulardan çok farklıdır. Dağdan aşağı inmek kolay gibi görünse de bacakları zorluyor. Birinci olarak tamamlamak çok güzel. Eker I Run’ın festival havasında olması da çok güzel oluyor.”
Eker I Run, sporun yanı sıra çevresel duyarlılığı ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını destekleyen uygulamalarıyla da öne çıktı. Minik Adımlar Koşusu’na katılan çocuklara finiş noktasında ikramlar, tek kullanımlık poşetler yerine özel tasarımlı Eker 2 kilogramlık yoğurt kovalarında sunuldu. İçerisinde yiyeceklerin yanı sıra tohum kitlerinin de yer aldığı kovalar, çocukların etkinlik sonrasında saksı olarak kullanabileceği şekilde tasarlandı. Böylece çocukların doğayla bağ kurmaları ve yeniden kullanım konusunda farkındalık kazanmaları desteklendi.
Organizasyonun sürdürülebilirlik partnerleri ÜÇGE ve Revego iş birliğiyle hayata geçirilen bir diğer uygulama kapsamında ise parkurlarda ve finiş noktalarında pet şişeler toplandı. Geri dönüşüm merkezinde yeniden değerlendirilecek şişelerden elde edilen gelirin seçilecek bir sivil toplum kuruluşuna aktarılması planlandı. Bu uygulamayla geri dönüşümün yanı sıra çevresel duyarlılığın toplumsal faydaya dönüştürülmesine de katkı sağlandı.
“KÖPEĞİN İLE KOŞ” ETKİNLİĞİNDE 46 KÖPEK PARKURA ÇIKTI
13. Eker I Run’ın 3 Ekim’de Bursa Hüdavendigar Parkı’nda düzenlenen “Köpeğin İle Koş” etkinliği, 46 köpeğin ve çok sayıda hayvanseverin katılımıyla gerçekleşti. Her Eve Bir Pati Derneği (HEPAD) iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte derneğin getirdiği 10 sahipsiz köpek de katılımcılarla birlikte parkurda yer aldı.
Hayvanseverlerin köpeklerle vakit geçirerek onları yakından tanıma fırsatı bulduğu etkinlik, sahipsiz hayvanların yeni yuvalara kavuşmasına destek olmayı hedefledi. Etkinlikten elde edilen gelirin HEPAD’a bağışlanmasının yanı sıra katılımcılar doğrudan bağış yaparak sosyal faydaya katkı sundu.
Deneyim odaklı yaklaşımıyla öne çıkan Eker I Run, dereceye giren sporculara sunduğu ödülle de farklı bir deneyim yaşattı. 13. Eker I Run’ın 42K ve 15K kategorilerinde şampiyon olan sporcular, Finlandiya’nın en büyük koşu organizasyonlarından Valio Helsinki City Run’da yarışma ve Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etme hakkı kazandı.
İlyas GÜR
Editör
















