RTB heyeti, bölgede faaliyet gösteren çay üreticileri ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek çay tarımında uygulanan yenilikçi yöntemler ve üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi aldı. Program kapsamında bölgenin en önemli tesislerinden biri olan Astara Çay Fabrikası da ziyaret edilerek, modern üretim hatları yerinde gözlemlendi.
"Kilogramı 20 Bin Lirayı Bulan Özel Çaylar Üretiliyor"
Ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulunan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Lenkeran’da yüksek kaliteli çay üretiminin başarıyla sürdürüldüğünü vurguladı. Nitelikli üretimin küresel pazardaki gücüne dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Lenkeran’da son derece modern ve yüksek standartlarda üretim yapan tesisleri görme fırsatı bulduk. Kaliteli ve katma değerli ürün üretildiğinde, bunun dünya pazarlarında ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu bir kez daha müşahede ettik. Burada üretilen bazı özel butik çayların kilogram fiyatı, Azerbaycan para birimiyle 800 ila 1000 Manat (yaklaşık 20 bin Türk Lirası) gibi yüksek rakamlardan alıcı buluyor. Bu durum, sektörümüzün geleceği ve katma değerli üretime yönelmesi açısından örnek alınması gereken çok önemli bir modeldir. Rize çayının değerini ve kalitesini artıracak bu tarz uygulamalar üzerinde çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz."
Azerbaycan'da Seçici Hasat Yöntemi Ön Planda
Azerbaycan’da uygulanan hasat tekniklerinin de oldukça dikkat çekici olduğunu belirten Başkan Erdoğan, üreticilerin öncelikle çay filizinin en üst kısmındaki genç yaprakları son derece hassas bir şekilde elle topladıklarını ifade etti. Kalan yaprakların ise bitki üzerinde mutlaka yeşil aksam bırakılacak özel bir yöntemle hasat edildiğini aktaran Erdoğan, bu uygulamanın hem çay bitkisinin sağlığını koruduğunu hem de sonraki sürgünler için verimliliği artırdığını, bu tekniklerin bölge çaycılığına uyarlanabilirliğini değerlendireceklerini söyledi.
"Kar Yağışı Sayesinde Dünyanın En Doğal Çayını Üretiyoruz"
Türkiye’nin çay tarımı yapılan diğer ülkelere kıyasla benzersiz bir iklim avantajına sahip olduğunu yerinde bir kez daha gördüklerini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Azerbaycan’daki çay bahçelerinin kurumaması için çok ciddi bir yapay sulama sisteminin kurulduğunu ve düzenli sulama yapıldığını gördük. Ayrıca sıcak iklim nedeniyle çay bahçelerinde böceklenme yaşandığından, belirli periyotlarla kimyasal ilaçlama yapılmak zorunda kalınıyor. Bu durum, ülkemizin sahip olduğu eşsiz mikroklimanın değerini bir kez daha ortaya koyuyor.
Bizim coğrafyamızda kış aylarında çaylıkların üzerine kar yağması, doğal bir koruma sağlayarak böceklenmeyi tamamen engelliyor. Bu sayede Türk çayı üretilirken hiçbir şekilde zirai ilaç kullanılmıyor. İnanıyorum ki çay sektörümüzdeki yapısal sorunları hızla çözüme kavuşturabilirsek, tamamen doğal yöntemlerle ürettiğimiz kaliteli Türk çayını dünya pazarlarında hak ettiği yüksek değerle satabiliriz."
Ziyaretin, iki dost ve kardeş ülke arasındaki çay sektörü iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi paylaşımı ve nitelikli üretim modellerinin yerinde incelenmesi açısından son derece verimli geçtiği ifade edildi.
İlyas GÜR
Editör
















