Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
16 MAYIS Cumartesi 10:58

Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: SGK'dan Yeni Düzenleme Yolda

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SGK'nın kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığını duyurdu. SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemede daha geniş çaplı veri kullanarak bireylerin gelirlerine daha net bir şekilde ulaşmayı hedefliyor. Bu düzenleme, kişilerin kredi kartı harcamalarını ve borçlanma seviyelerini doğrudan etkileyecek.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 09-09-2024 08:57
Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: SGK'dan Yeni Düzenleme Yolda

SGK Verileri Kredi Kartı Limitlerini Belirleyecek
İsa Karakaş'ın yaptığı açıklamalara göre, hükümetin amacı kredi kartı borçlarındaki hızlı artışı durdurmak ve enflasyonu kontrol altına almak. SGK'nın elindeki gelir verilerinin bankalar tarafından kullanılmasıyla, bireylerin kredi kartı limitleri gelir düzeylerine daha uygun şekilde belirlenecek. Bu da aşırı borçlanmanın önüne geçilmesini sağlayacak. Ancak bu düzenlemenin bazı kişiler için kredi kartı limitlerinin düşmesine yol açabileceği ifade ediliyor.

Çalışanlar ve İşverenler Üzerindeki Etkiler
Bu düzenlemenin özellikle düşük gelirli çalışanları etkileyebileceği belirtiliyor. Çalışanların kredi kartı limitleri, işverenlerinin SGK'ya bildirdiği maaşlar doğrultusunda belirlenecek. İşverenlerin maaşları tam ve doğru şekilde SGK'ya bildirmemesi durumunda çalışanların kredi kartı limitleri düşebilir ve bu da işveren-çalışan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Bireylerin Finansal Davranışları Değişecek
Uzmanlara göre, SGK'nın bu süreçte daha aktif rol alması bireylerin finansal davranışlarını da değiştirecek. Kredi kartı kullanıcılarının, borçlanma kapasitelerini daha dikkatli değerlendirmeleri ve harcamalarını buna göre planlamaları gerekecek. Bu düzenleme, kişilerin kredi kartlarını daha bilinçli kullanmalarını teşvik ederken, bütçe planlamasının önemini artıracak.

Ekonomik Gelişmeler ve Enflasyon
Bu yeni düzenleme, Merkez Bankası'nın politikaları doğrultusunda şekillenirken, TÜİK'in verilerine göre 2024 yılı Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 51,97'ye düştüğü bildirildi. Aylık bazda ise enflasyon artışı yüzde 2,47 olarak kaydedildi. Kredi kartı borçlarındaki artış ise dikkat çekici seviyelere ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Nisan 2024 raporuna göre, yılın ilk dört ayında kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı, geçen yıla oranla yüzde 70 arttı.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte bireylerin finansal kararlarını daha dikkatli almaları ve borçlanma kapasitelerini gözden geçirmeleri gerekecek.

İlyas GÜRİlyas GÜR

Editör

YORUMLAR
Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar