BİRÇOK GÖREVDE BULUNDUM
Sayın hocam öncelikli olarak kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
19 Mayıs Üniversitesi İstatistik Bölüm Başkanıyım. Memleketim Araklı. İlk, orta, lise öğrenimimi Araklı'da tamamladım. Daha sonra 1992 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden İstatistik Bölümü'nden mezun oldum. Hala aynı bölümde profesör-doktor olarak görevime devam ediyorum. Aynı zamanda 6.5 yıldır da bölüm başkanıyım. Daha önce üniversitemizde dekanlık, bölüm başkanlığı, fakülte ve enstitü kurulu üyelikleri, kalite-akreditasyon ve mentör değerlendirme komisyonlarında görev yaptım. Etik kurullarda da aynı şekilde birçok görevlerde bulundum.
MEMLEKETİMİZ GÖZBEBEĞİMİZ
Üniversitemde edindiğim birikim ve deneyimlerimi artık bir şekilde memleketim gözbebeğim olan Trabzon'umuzla paylaşmak için böyle bir yolculuğa çıktım. Bu yolculuğa çıkmamızın sebeplerinden bir tanesi de memleket hasretinin ağır basmasıdır. Biz memleketimizle ilişkimizi hiçbir zaman koparmadık. Memleketimize hizmet etme fikri her zaman bizim bir tarafımızda bulunuyordu. Bu vesileyle de böyle bir yola çıktık. 16 Temmuz'da YÖK'te mülakatlara gittik. Rektör beyle yaklaşık 17 hocamızla mülakatlara katıldık. YÖK ayağa bittikten sonra Cumhurbaşkanlığı atamayı gerçekleştirecek.
TÜRKİYE'DE İLK AKREDİTE OLAN BÖLÜMLERDENİZ
Ben kendi bölümümde özellikle akreditasyon ve kalite süreçlerinde çok faal çalışan bir insanım. Kendi bölümümüzü 5 yıl akredite ettik. Türkiye'de ilk akredite olan istatistik bölümlerinden birisiyiz. Bunu daha sonra diğer bölümlere de yaymaya çalıştık. Onlara mentör eğitimler vermeye çalıştık. Aynı zamanda bölümümüzde çift ana dalları başlatan ilk bizler olduk. Onunla birlikte TYÇ logosu bölümümüze kazandırdık. Bunlar tamamen öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim almalarına yönelik çalışmalardı. Bu çalışmaları üniversite geneline de yaymaya çalıştık. Yakın zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde istatistik bölümlerinde akreditasyon değerlendirme toplantılarına katıldık. Buralardan çeşitli bilgi ve deneyimler elde edildi.
KTÜ OLMAZSA OLMAZIMIZ
Rektör adaylığına nasıl karar verdiniz?
Neden KTÜ'ye rektör adaylığı için başvurma ihtiyacı duyduk? Karadeniz Teknik Üniversitesi önümüzdeki yıl 70'inci yaşını kutlayacak. Kocaman bir çınar. Ankara ve İstanbul'dan sonra Anadolu'da üçüncü olarak kurulan ilk üniversitelerden birisi. Böyle bir üniversitenin daha yüksek ve saygın yerlerde bulunması hepimizin olmazsa olmazıdır. 30 bin öğrencisi bulunmakta.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞÜK
Fakat burada şöyle bir sıkıntı var. Bölgenin kilit bir üniversitesi olmasına rağmen maalesef KTÜ'de bin 700 tane uluslararası öğrenci var. Sadece Türk Cumhuriyetlerinden bile biz buraya 2-3 bin tane öğrenci alabilmeliydik. Bizim Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde ise şuan 5 bin uluslararası öğrenci bulunmakta. Dolayısıyla bu alanda KTÜ, uluslararası öğrenci bakımından biraz geride kaldı.
İLÇELERDEKİ OKULLARDA CİDDİ SORUNLAR VAR
Projelerinizden bahseder misiniz?
Bir başka durum ise KTÜ'de 12 programa TYÇ logosu var ve 1 tane programın da AYÇ logosu bulunmakta. Bu da 70 yıla dayanan bir üniversite için oldukça düşük sayılabilecek bir rakam. İlçelerdeki okulların ciddi sorunları var. Özellikle Araklı gibi bazı ilçelerde maalesef barınma, yurt imkanları önemli bir problem. Ana kampüsümüzde lojman problemleri de önemli bir sorun.
KTÜ'DEN HOCALAR NEDEN AYRILIYOR?
KTÜ'den hocalar neden ayrılıyorlar. Bunları çok iyi araştırmak gerekiyor. 19 Mayıs Üniversitesi'ne bile anormal sayıda KTÜ'den öğretim üyesi geliyor. Biz böylesine kaliteli, donanımlı hocalarımızı KTÜ'de neden tutamıyoruz. Bu hocalarımız başka üniversitelere gitme ihtiyacı duyuyorlar. Bunları çok iyi değerlendirmekte fayda olacağını düşünüyorum.
TEKNOPARK'TA FİRMA SAYISI SADECE 35!
Bir başka nokta KTÜ'de şuanda 35 tane Teknopark'ta firma olduğunu görüyoruz. Bu da KTÜ gibi bir üniversite için oldukça düşük sayılabilecek bir pozisyon. Örnek verecek olursak Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Teknkoparkı'nda 750'ye yakın firma bulunmaktadır. Yani biz neden bunlarla yarışmayalım.
REKTÖRÜMÜZE TEŞEKKÜR EDİYORUM
KTÜ son yıllar içerisinde 5 yıl YÖKAK tarafından akredite oldu. Aynı zamanda da araştırma üniversitesi oldu. Bu konuda da Sayın Rektörümüze teşekkür ediyorum. Emeğine sağlık diyorum.
20 ÜNİVERSİTE İÇİNDE 19'UNCU SIRADA!
Fakat şöyle de bir sıkıntı var. 20 tane araştırma üniversite içerisinde KTÜ, 19'uncu sırada. Yani KTÜ'den çok sonra kurulan birçok üniversite araştırma üniversitesi olarak KTÜ'den üst sıralarda yer alması düşündürücüdür. Bunun sebeplerini iyi irdelemek ve buradaki eksikliklerin hızlı bir şekilde giderilmesi olmazsa olmazlardan biridir. YÖKAK'ta da alt başlıklarda da incelediğimizde eğilimlerin oldukça düşmeye başladığını gözlemleyebiliyoruz.
YAYIN SAYILARI NEDEN BU KADAR DÜŞÜK?
Hocalarımıza biz önce güvenmeliyiz. Öncelikle üniversitede huzuru, barışı getirmemiz lazım. Hocalarımızın üniversiteye bağlılık ve adiyet duygusunu hissetmesi lazım. Bu hocalarımızı teşvik etmemiz lazım. Birçok sosyal birimdeki fakülte KTÜ'den ayrılarak Trabzon Üniversitesi'ne geçti. Şuanda KTÜ'deki fakültelerin çoğu sayısal ağırlıklı. Fen, mühendislik, deniz bilimleri, orman ve sağlıkla ilgili fakülteler. Sayısal bölümlerin ağırlıklı olduğu bir üniversitede SCI, SCI-EXP, AHCI dergilerinde öğretim üyesi başına yayın sayısının birin altında olması düşündürücüdür. Neden bu kadar düşük? Bunu bir şekilde irdeleyerek yayın sayımızı bir şekilde yükseltmemiz gerekiyor. Hocalarımızı küstürmeden, onları teşvik ederek, destekleyerek bu yayın patent, AR-GE proje sayılarını yükseltmek gerekiyor.
KTÜ'DE BEYİN GÖÇÜNÜ ÖNLEMELİYİZ
Bir başka nokta ise KTÜ'de hocalarımızı bir şekilde tutmamız gerekiyor. Bu beyin göçünü önlememiz gerekiyor. Bunları da hocalarımızla oturup konuşarak, istişare ederek iç-dış paydaşlarımızla görüşerek artırmamız gerekiyor.
HER FAKÜLTENİN DÖNER SERMAYESİ OLABİLİR
Bir başka proje olarak da şunu söyleyebiliriz; mesele her bölümün, fakültenin kendine has döner sermayesi olabilir. Bu döner sermayeleri bir şekilde harekete geçirerek, dinamizm kazandırarak öğrencilerimizi bu tür çalışmalarda kullanabiliriz, öğrencilerimiz bilgi, tecrübelerini projelere katarlar. Ayrıca üniversitemiz hem gelir kazanacak hem de topluma hizmet etmiş olabiliriz.
YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Yerel yönetimlerle işbirliği çok önemli. Onlarla birlikte çalışarak birçok farklı projelere imza atılabilir. KTÜ'yü şehirden, bölgeden uzak tutamayız. Onlarla birlikte iç içe olarak bu çalışmaları birlikte yürütmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem projesine katkı verebiliriz. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Hızlı ulaşım öğrenciler için çok önemli. Bu mega proje için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmaya hazırız.
HOCALARIMIZ PROJELERİNİ PAYLAŞMALI
Üniversite şehirden kopuk olmamalı. Kopuk olursa sadece kendi içine kapanık olarak kalır. Şehirdeki dinamiklerle, STK'larla, belediyelerle, kurumlarla işbirliği içerisinde olmak zorundayız. KTÜ'de birçok alanda çok başarılı hocalar var. Kendi alanlarıyla ilgili kendi projelerini kurumlarla yaparak hem kurumlarımızla, dış paydaşlarımızla iletişimi kurmak hem de çözümleri daha kısa süre içerisinde hayata geçirmek için önemli bir yol açılacağını düşünüyorum.
KTÜ ÜST SIRALARDA OLABİLİR
Öğrencilerimize sosyal, kültürel faaliyetlerin artırılması gerekiyor. Onların okuldaki deneyimlerini bir şekilde sanayide paylaşmalarının sağlanması lazım. Bunun için Meslek Yüksek Okulları'nda 3+1'e geçmek gerekir. Fakültelerde ise 7+1'e geçerek okulda öğrendikleri deneyimleri protokol yapılan firmalarla çalışılarak iş tecrübelerini kazanmalarını sağlamak gerekir. Sigortalı ve asgari ücretin belli bir miktarını vermek kaydıyla bu yapılabilir. Böylece öğrencilerimizi hayata daha donanımlı bir şekilde hazırlamış oluruz. KTÜ'ye bu şekilde projelerle yayınlarla geliştirebilirsek inanıyorum ki KTÜ'yü daha üst sıralara çıkarabiliriz, dünyada da sayılı üniversitelerin arasına çıkarabiliriz.
LOJMANLAR SATILMASI BÜYÜK HATA OLUR
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı'nın görevine devam etmesi halinde kamuoyunda tartışma konusu olan lojmanları satabileceğini dile getirdi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Lojmanlar, üniversitelerin olmazsa olmazlarındandır. Çünkü her hocamız Trabzonlu değil. Özellikle dışarıdan gelen kaliteli, donanımlı, alanında uzman kişileri getirebilmemiz için onların barına ihtiyacını en güzel şekilde karşılamamız lazım. Lojmanları bırakın satmayı, modernize ederek hocalarımızın hizmetine sunulması gerekir. İmkan varsa bunların artırılması gerekiyor. Lojmanları satmak mümkün değil. Böyle bir şey olamaz. Aksine daha modern hala getirmek gerekir. İmkan varsa da lojman sayısını artırmak bizim önceliklerimizin arasında olacak. Tesislerimizi halkımıza açmalıyız. Sadece tesislerimizi üniversiteye açarak gelişemeyiz. Halkla iç içe olmalıyız.
HEDEFİMİZ MUTLU BİR KAMPÜS OLUŞTURMAK
Pandeminin ardından bahar şenlikleri artık yapılmıyor. KTÜ'lü öğrencilerin tekrar yapılması noktasında serzenişleri var. Siz göreve geldiğinizde bahar şenlikleri tekrar yapılacak mı?
Ben her yıl KTÜ'ye görevli olarak geliyorum. Yıllar önce KTÜ'de hamsi partileri olurdu. Çok güzeldi bu tür etkinlikler. Hiç unutmuyorum. Bunları anlatırdık. Dolayısıyla öğrenciler KTÜ'ye birinci tercih olarak yazması gerekir. Bunun için de ne olması lazım? Sadece eğitim-öğretimle bu iş olmaz. Sosyal faaliyetlerle öğrencilerimizi biz donanımlı yetiştirmemiz lazım. Sportif, sosyal faaliyetlerimizi öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Bu bir kültür olmalı. Hatta bu üniversite bazlı da olabilir fakülte bazlı da olabilir. Amacımız kampüs alanını 24 saat mutlu bir kampüs alanına dönüştürmektir. Aidiyet duygusunu hissetmeleri. 'Ben KTÜ'lüyüm' demelerini sağlamak, bu çok önemli. Bu açıdan da öğrenciler KTÜ'yü tercih ederken sadece marka olduğu için değil aynı zamanda sosyal imkanları çok iyi olduğu için tercih etmelerini sağlamak için bu tür etkinliklerin yapılmasını sağlamak önemli.
HASTALARIMIZ NEDEN MEMNUN DEĞİL?
Kentimizin ve bölgemizin markası KTÜ Tıp Fakültesi ile ilgili düşünceleriniz neler?
Tıp fakültesi, şuanda birçok şehirde çok önemli bir problem. Bunun en önemli problemlerden bir tanesi ücretlendirmeli kısımlara geçilmesi. Ayrıca randevu sistemlerinin geciktirilmesi ve hasta memnuniyetinin düşük olması. Bunlarla ilgili paydaş görüşler çok önemli. Hocalarımızla, doktorlarımızla bir araya geleceğiz. Bu süreci en hızlı şekilde nasıl yürüteceğiz? Bunun için çalışma yapacağız. Hastalarımız neden KTÜ'den memnun değil de başka bir hastaneye gitme ihtiyacı duyuyor. Bunları çözmemiz lazım. Randevu sistemini çözmemiz lazım. Bu konularda gerekli uzman arkadaşlarla görüşerek onların hızlandırılması gerekiyor. Bir MR randevusunun 1-2 ay sonrasına verilmemesi lazım. Çünkü bu hasta. Hastalarımızı memnun etmemiz gerek. Hasta memnuniyet anketlerinin çok hızlı bir şekilde ve geri dönecek şekilde yapılması önem arz ediyor. Hasta memnuniyetinin yanı sıra doktorlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın da memnuniyeti çok önemli. İkisini bir düşünmemiz lazım.
HUZUR ÇOK ÖNEMLİ
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Bir üniversitede huzur çok önemli. Personeli dinlemek çok önemli. Onları ziyaret etmek önemli. Onları ziyaret edeceğiz, sorunlarını dinleyeceğiz. Çünkü kişiler problemlerini rektöre ulaştıramazsa, üst yönetime ulaştıramazlarsa o üniversitede huzursuzluk çıkar. Yayın yapılamaz, patent geliştirilemez, proje yapılamaz.
BEN HUZURSUZLUK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Üniversite içerisinde huzursuzluk olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Ben böyle olduğunu düşünüyorum. Huzursuzluk var. Sanki bir alt ve üst arasında bir kopukluk olduğunu düşünüyoruz. Randevu sistemleri tamamen hızlı bir şekilde ilerlemesi lazım. Hocamız istediği zaman 1-2ay sonrasına randevu verilmemesi lazım. 1-2 gün içerisinde o hocamızın randevusu acil çözülmesi gerekir. Çünkü hocalarımızı küstürürsek buradan bir başarı çıkamaz. İlk etapta barış, huzur çok önemli. Biz bu güveni hocalarımıza verebilirsek, başarılı proje yapanları, AR-GE, patentleri bulanları destekleyebilirsek ben inanıyorum ki KTÜ şuandaki konumundan çok daha yukarılarında olur.
TÜM ADAYLARA BAŞARILAR DİLİYORUM
İnanıyorum ki KTÜ'ye rektör olacak gelecek arkadaşlarımızın hepsinin ortak duygusu aynıdır. Tüm rektör adayı arkadaşlarımıza başarı dileklerimi iletiyorum. Her şeyin hem üniversitemiz açısından hem de kendi açımızdan hayırlı olmasını diliyorum. Bize bu fırsatı verdiğiniz için de sizlere teşekkür ediyorum.
HEDEFİM KTÜ'YÜ DÜNYANIN SAYILI ÜNİVERSİTELERİ ARASINA SOKMAK
KTÜ Rektör adayı 19 Mayıs Üniversitesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, Trabzonx'e önemli açıklamalar yaptı. Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Terzi'nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Terzi, projelerini anlattı. Prof. Dr. Terzi, hedefinin KTÜ'yü dünyanın sayılı üniversiteleri arasına çıkarmak olduğunu söyledi. Öte yandan Prof. Dr. Terzi, akademisyenlerin kaldığı lojmanların satışının gündeme gelmesi ile ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte Prof. Dr. Terzi'nin o açıklamaları
Admin
ÇOK OKUNANLAR