Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
15 MAYIS Cuma 13:49

Filistinli Ressam Mahasen el-Hatib, İsrail Bombalarının Kurbanı Oldu

Filistinli Ressam Mahasen el-Hatib, İsrail Bombalarının Kurbanı Oldu: "Haber Bandındaki Bir Sayı Olmak İstemiyorum"

DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-10-2024 11:36
Filistinli Ressam Mahasen el-Hatib, İsrail Bombalarının Kurbanı Oldu

Filistinli genç sanatçı Mahasen el-Hatib, İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti. 19 yaşındaki el-Hatib, sosyal medya hesabında paylaştığı son eserinde, İsrail’in bombaladığı hastanede yanarak yaşamını yitiren 19 yaşındaki Şaban el-Dalu’yu resmetmişti. Sanatçı, bir paylaşımında takipçilerine "Benim için dua edin, haber bandındaki bir sayı olmak istemiyorum" diyerek, yaşamına ve sanata dair duyduğu kaygıyı dile getirmişti.

Mahasen el-Hatib, 21 Ekim 2023 tarihinde, Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdi. Yetenekli sanatçı, yeteneğini insan hakları ihlalleri ve İsrail rejiminin savaş suçları hakkında farkındalık yaratmak için kullanıyordu. Son bir yıl içinde, Filistin halkının acılarını sanat yoluyla dünyaya duyurmaya çalışan birçok çizim bıraktı.

Arkadaşları ve Ailesinin Anıları

Mahasen el-Hatib’in ölümünün ardından arkadaşı Jumana Shahin, "Mahasen, Gazze’deki en profesyonel, mütevazı ve sevimli sanatçılardan biriydi. Öğrettiği veya tanıştığı herkeste kalıcı bir izlenim bıraktı" ifadelerini kullandı. Shahin, el-Hatib’in, "Bilgi ve deneyimlerini mümkün olduğunca paylaşmak istediğini, çünkü öldürülse bile en azından bilgisinin başkaları aracılığıyla yaşayacağını" söylediğini aktardı.

Sanatçının amcası Hosam, Gazze’nin kuzeyindeki yoğun bombardıman nedeniyle el-Hatib’in cesedinin alınmasının ve gömülmesinin imkânsız hale geldiğini belirtti. “Tehlikeli durumdan dolayı, Kamal Adwan Hastanesi’nde bulunan cesedini hâlâ gömemiyoruz” diye ekledi.

Son Eseri ve Sosyal Medya Paylaşımları

Mahasen el-Hatib, öldürülmeden önce sosyal medyada paylaştığı son eserinde, Mescid-i Aksa Hastanesi'nin bombalanması sonucu yanarak yaşamını yitiren Şaban el-Dalu’yu resmetmişti. Bu eseriyle birlikte, "Yanan birini gördüğünüzde ne hissettiğinizi söyleyin" notunu paylaşmıştı.

El-Hatib, eserlerini sosyal medya üzerinden satışa sunarak ailesini geçindirmeye çalışıyordu. Sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda ise, "Her zaman benim için dua et ve beni unutma. Haber bandındaki başka bir sayı olmak istemiyorum. Ben bir hikayeyim" diyerek yaşama olan bağlılığını ve sanata duyduğu sevgiyi vurguladı.

Sonuç

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, Ekim 2023’ten bu yana hız kesmeden devam ediyor. Bu saldırılar sonucunda, en az 42,519 Gazzeli hayatını kaybetti ve 99,637’den fazla kişi yaralandı. Mahasen el-Hatib’in ölümü, sadece bir sanatçının kaybı değil, aynı zamanda savaşın getirdiği acıların ve insan hakları ihlallerinin somut bir örneği olarak hafızalarda yer edecek.

İlyas GÜRİlyas GÜR

Editör

YORUMLAR
Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar