Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
17 MART Salı 09:41

Emin Kanbur: “Algılarla Değil, Çay Sektörü Gerçeklerle Yönetilmeli”

Eski siyasetçi Emin Kanbur, son günlerde kamuoyunda dolaşıma sokulan “ÇAYKUR batıyor, borcu var, satılacak” söylemlerine sert tepki göstererek, çay sektörünün algılarla değil sahadaki gerçeklerle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

RİZE
Giriş Tarihi : 16-02-2026 00:38
Emin Kanbur: “Algılarla Değil, Çay Sektörü Gerçeklerle Yönetilmeli”

Haber: Sümeyye ÇELİK

Yaklaşan 2026 yaş çay sezonu öncesinde bu iddiaların özellikle gündeme taşınmasının dikkat çekici olduğunu belirten Kanbur, ÇAYKUR’un üretici nezdinde karşılığı olan bir yönetim anlayışına sahip olduğunu ifade etti. Buna rağmen “batıyor, satılıyor” söylemlerinin sistematik biçimde yayılmasının masum olmadığını savunan Kanbur, bunun kamuoyunu belirli bir zemine hazırlama çabası olabileceğini dile getirdi.

“Asıl Erozyon Üreticide”

Kanbur, esas göz ardı edilen gerçeğin yaş çay üreticisindeki kayıp olduğunu belirterek, son dört yılda uygulanan alım politikaları ve fiyat dengeleri nedeniyle üreticinin alım gücünün yaklaşık yüzde 50 oranında eridiğini söyledi. Yanlış hasat uygulamalarıyla birçok çay bahçesinin ciddi zarar gördüğünü, destekleme primi uygulamasının zayıflatılmasının ise üreticinin direncini kırdığını kaydetti.

2022 yılında bir ekmek 5 TL iken 1 kilogram yaş çayın 11 TL’den satıldığını hatırlatan Kanbur, bugün gelinen noktada üreticinin kazancının yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

“Sessizlik Kimin Lehine?”

Çay sektöründeki sorunlara karşı geniş bir sessizlik olduğunu vurgulayan Kanbur, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının yeterince ses çıkarmadığını söyledi. Birkaç istisna dışında, özellikle MÜSİAD haricinde kayda değer bir tepki görülmediğini belirten Kanbur, 2026 sezonu öncesinde üreticiyi koruyacak bir Çay Kanunu için kamuoyu oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

“Çay, Rize’nin Can Damarıdır”

Çayın sadece bir tarım ürünü olmadığını vurgulayan Kanbur, “Çay; esnaf, nakliyeci, işçi ve aile demektir. Çayın zayıflaması doğrudan Rize ekonomisinin zayıflaması anlamına gelir” dedi. 2023, 2024 ve 2025 yıllarındaki kayıpların 2026’da da sürmesi halinde mağduriyetin kalıcı hale geleceği uyarısında bulundu.

Kanbur, ticaret odaları, esnaf ve sanatkâr odaları, ziraat odaları ve çaydan geçimini sağlayan tüm kesimlere çağrıda bulunarak, suskunluğun bırakılması ve üreticinin hakkını güvence altına alacak hukuki zeminin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Son Çağrı

Açıklamasının sonunda Kanbur, “Sermayenin beklentilerine göre değil, üreticinin emeğine göre konuşulmalıdır. Algılarla değil, alın teriyle yol çizilmelidir. Çay bu toprakların bereketidir. Bu bereketi korumak bir vicdan meselesidir” diyerek yetkilileri çay üreticisinin sesine kulak vermeye davet etti.

İlyas GÜRİlyas GÜR

Editör

YORUMLAR
Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar