30 Köyde 1276 Çocuk ve 242 Kadın ile Görüşüldü
Bitlis'in köylerinde düzenlenen atölyelerde, derneğin gönüllüleri toplamda 30 köyü ziyaret ederek 1276 çocuk, 242 kadın ve 39 erkek ile bir araya geldi. Çocuklarla cinsel istismarın önlenmesi, şiddetsiz iletişim ve madde bağımlılığı gibi önemli konular üzerine çalışmalar yapıldı. Bu atölyelerle çocukların kendilerini daha güvende hissetmeleri, olası cinsel istismar durumlarına karşı korunma yollarını öğrenmeleri ve ruh sağlığına katkı sağlayacak çözümler geliştirilmesi amaçlandı.
Ergenlerle yapılan çalışmalarda ise akran zorbalığı, şiddetsiz iletişim ve madde bağımlılığı konuları üzerinde durularak ergenlerin kendi aralarındaki iletişim ve dayanışmalarının güçlendirilmesi hedeflendi. Ayrıca, bu çalışmalarda ev içi problemlere karşı baş etme becerileri üzerine de etkinlikler yapıldı.
Kadınlar İçin Özel Sağlık Eğitimleri Düzenlendi
Atölyelerde kadınlara yönelik ise üreme sağlığı, meme ve rahim ağzı kanserinden korunma yolları, sağlıklı cinsel ilişki gibi konular işlendi. Ayrıca erken yaşta evlenen kadınlarla travma odaklı duygu ve baş etme yöntemlerine yönelik çalışmalar düzenlenerek kültürel farkındalığın artırılması sağlandı. Ev içi şiddetle mücadele ve aile içi iletişimi güçlendirmek için de özel programlar yapıldı.
Eğitim ve Psikososyal Destek Çalışmalarıyla Toplumsal Güçlenme
Daha önce Hakkari, Ağrı, Erzurum, Kars, Van, Mardin, Nepal ve Afrika’da benzer projeler yürüten Dünya İnsani Dayanışma Derneği’nin Kurucu Başkanı Doç. Dr. Ayten Zara, derneğin amaçlarını şu sözlerle dile getirdi: "Yoksulluğun ve şiddetin üstesinden eğitimle gelinebileceğine inanıyoruz. Dezavantajlı bölgelerde sürdürülebilir eğitimler ve ruh sağlığı projeleri yaparak birey ve toplumu güçlendirmek için çalışıyoruz. Barışçıl bir insanlık umuduyla, şiddet ve travmanın her türüyle mücadele ediyoruz."
Bitlis'teki köy okulunun açılışıyla bölgedeki çocukların eğitimine ve ruh sağlığına daha fazla katkı sağlanması hedeflenirken, bu projeler yerel halktan da büyük destek görüyor.
Editör