Habere Tanık Rize Haberleri, Sondakika Rize haberleri,
HV
14 MAYIS Perşembe 15:04

DEM Parti’li Konukçu’dan Bakan Işıkhan’a “OMSA Metal’de Sendikal Kıyım” Soruları

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren OMSA Metal fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları belirtilen 57 işçinin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Konukçu, sendikal haklara yönelik ihlallere dikkat çekerek, Bakanlığın bu süreçteki tutumunu sorguladı.

SİYASET
Giriş Tarihi : 22-08-2025 14:00
DEM Parti’li Konukçu’dan Bakan Işıkhan’a “OMSA Metal’de Sendikal Kıyım” Soruları

Konukçu, OMSA Metal’de Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğunu ve toplu iş sözleşmesi sürecinde bir işçinin işten çıkarılmasıyla başlayan gerilimin, 57 işçinin hiçbir hakları verilmeden topluca işten çıkarılmasıyla büyüdüğünü hatırlattı. İşçilerin 43 gündür fabrika önünde direnişlerini sürdürdüğünü belirten Konukçu, “Patronların sendikal hakları gasp eden uygulamaları, iktidarın açık ya da örtük onayı olmaksızın bu denli pervasızca hayata geçirilemez” dedi.
Sendikal örgütlenme hakkının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını hatırlatan Konukçu, OMSA Metal’de yaşananların “emek düşmanı politikaların ve sendikasızlaştırma anlayışının bir sonucu” olduğunu söyledi.
Konukçu’nun Bakan Işıkhan’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:
Bakanlık, OMSA Metal’de 57 işçinin işten çıkarılması sürecinden haberdar mıdır? Patron hakkında sendikal ayrımcılık nedeniyle herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
Bu işten çıkarmalar Anayasa’nın 51. maddesi ve 6356 sayılı Kanun’a aykırı değil midir?
İşçilerin işe geri iade edilmesi için Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?
Son beş yılda Bakanlığa ulaşan sendikal baskı ve işten çıkarma şikâyetleri kaçtır? Bu şikâyetler sonucunda kaç işverene idari yaptırım uygulanmıştır?
İş Kanunu’nun 25. maddesinin sendikalı işçilerin tazminatsız işten çıkarılmasında bir baskı aracı olarak kullanılmasının önüne geçmek için bir düzenleme yapılacak mıdır?
Sendikal örgütlenme özgürlüğünü geliştirmek ve toplu iş sözleşmelerini güvence altına almak için Bakanlığın yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır?
Sendikal örgütlülüğün düşük seviyelerde kalması karşısında Bakanlık hangi politikaları izlemektedir?
Konukçu, “OMSA Metal’de yaşananlar sadece o işyerindeki işçilerin değil, tüm işçi sınıfının örgütlü geleceğine yönelik bir tehdit olarak görülmelidir” ifadelerini kullandı.

İlyas GÜRİlyas GÜR

Editör

YORUMLAR
Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar