Ayder Balı, 1900-2300 Rakımlarda Üretiliyor
Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, Ayder balının yüksek rakımlarda üretilen, özel bir bal olduğunu belirtti. 1900-2300 metre yükseklikte, yaklaşık 100 arıcı tarafından üretilen bal, Ayder’in eşsiz florasında yetişen endemik bitkilerle harmanlanıyor. Geçen yıl 2 ton olarak gerçekleşen üretim, bu yıl 5 ton olarak bekleniyor. Yaşar, “Bal sağımına başladık ve emeğimizin karşılığını alıyoruz," diyerek memnuniyetini dile getirdi.
"Bal Orman Yolu Projesi" ile Üretim Artacak
Ayder balının üretimini artırmak amacıyla başlatılan "Bal Orman Yolu Projesi" onaylandı ve kısa süre içinde hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında, bal üretiminin daha da artması bekleniyor. Ayder Yaylası’nın zengin endemik bitki örtüsü, balın kalitesini artıran en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Yaşar, “Ayder balı değerli, buraya gelen ziyaretçilerimiz mutlaka tatmalı,” diyerek balın hem bölge turizmi hem de yerel ekonomi için önemini vurguladı.
Ayder Balına Güven ve Talep Artıyor
Coğrafi işaret tescilinin ardından Ayder balına olan güvenin arttığını belirten Recep Yaşar, talebin her geçen yıl katlanarak büyüdüğünü ifade etti. Bu yıl Ayder balının kilogram fiyatı 3 bin lira olarak belirlendi. Hem kalite hem de güvence arayan tüketiciler için Ayder balı, Türkiye'nin en özel balları arasında yer almayı sürdürüyor.
İlyas GÜR
Editör















