"Ülkenin sağlıklı bir tarım politikası yok"
Pancar üretiminin bölge halkının temel geçim kaynağı olduğunu belirten Kaya, "50 ton pancar çiftçilerin elinde kalmış durumda. Eğer bu ürünler alınmazsa hepsi kuruyacak ve çiftçiler zarar edecek. Ülkenin tarımda sağlıklı bir politikası yok. Tarımda reform şart" dedi. Kaya, sorunların çözümü için Meclis'te konunun takipçisi olacaklarını belirterek hükümete çağrıda bulundu:
“Bu insanlar bizim vatandaşlarımız, onları mağdur etmeyin. Şeker fabrikaları taahhütlerini yerine getirmeli, hükümet ise çiftçinin sesine kulak vermeli.”
Çiftçiler Ne Diyor?
Yeşiltepe’deki çiftçiler, mahsullerini fabrikalara teslim edemedikleri için ciddi kayıplar yaşadıklarını ifade etti.
Bir üretici, “Pancarlarımız tarlada bekledikçe tonaj kaybı yaşıyoruz. 10 tonluk ürün 7 tona düşüyor. Bir aydır mağduruz” dedi.
Çiftçi Bayram Ay ise “Ayçiçeğinden umduğumuzu bulamadık, pancarlarımız da silolarda yandı. İşçiye ödeme yapacak gücümüz kalmadı” sözleriyle yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı vurguladı.
"Nakliye masrafları altında eziliyoruz"
Eski Yeşiltepe Belediye Başkanı Tahsin Çelik, ürünlerin erken hasadı ve taşınmasında yaşanan sorunların çiftçilere ek maliyetler getirdiğini belirtti. “Nakliye sorumluluğu çiftçiye yüklenirse bu insanlar tamamen mağdur olacak” diyen Çelik, çözüm için hükümetin destek vermesi gerektiğini ifade etti.
CHP'nin Çözüm Çağrısı
Aykut Kaya, yaşanan sorunların hükümetin tarım politikalarındaki eksikliklerden kaynaklandığını belirterek, çiftçilerin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. “Ankara’dan sorunları çözemezsiniz. Gelin bu insanları yerinde dinleyin” çağrısında bulundu.
Çiftçilerin Talepleri ve Çözüm Beklentisi
Pancar üreticileri, ürünlerin tarlada çürümeden fabrikalara teslim edilmesini ve devletin tarımsal üretime daha fazla destek vermesini talep ediyor. Kaya ve Hakverdi’nin ziyaretinin ardından çiftçiler, sorunlarının Meclis gündemine taşınmasını umut ediyor.
İlyas GÜR
Editör
















