Sosyal medya devlerine çocuk güvenliği davası: 525 milyon dolar tazminat talep edildi

Brezilya, sosyal medya devlerini çocukların dijital güvenliğini sağlama konusundaki yetersizlikleri nedeniyle mahkemeye verdi. Dava, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), TikTok ve Kwai gibi platformların çocukların sosyal medya bağımlılığını önlemek için yeterli önlemleri almadığı gerekçesiyle açıldı.

DÜNYA - 30-10-2024 13:04

Sosyal medya devlerine çocuk güvenliği davası: 525 milyon dolar tazminat talep edildi

Brezilya, bu şirketlerden çocukların kişisel verilerini daha iyi korumalarını ve sosyal medyanın bağımlılık yaratabileceği konusunda kullanıcıları bilgilendirmelerini talep ediyor. Toplamda 3 milyar real (yaklaşık 525 milyon dolar) tazminat talep ediliyor.

Dava, Brezilya Tüketici Hakları Grubu Kolektif Savunma Enstitüsü tarafından başlatıldı ve sosyal medya düzenlemeleri ülke gündeminde yeniden tartışılıyor. Özellikle, X'in sahibi Elon Musk ile Brezilya Yüksek Mahkemesi yargıcı arasında yaşanan anlaşmazlık, bu davanın önemini artırıyor. Son dönemlerde sosyal medya şirketlerine uygulanan ağır para cezaları, çocuk güvenliği ve veri koruma konusundaki tartışmaları derinleştiriyor.

Davada, sosyal medya şirketlerinden çocukların sosyal medya bağımlılığına karşı uyarılar yapmaları ve veri koruma konusunda daha güçlü mekanizmalar sağlamaları talep ediliyor. Avukat Lillian Salgado, “Algoritmaların işleyişi ve 18 yaş altı kullanıcıların veri işleme süreçlerinin daha güvenli hale getirilmesi gerekiyor” dedi. Çocukların denetimsiz sosyal medya kullanımının risklerine ilişkin araştırmalar, davanın temel dayanakları arasında yer alıyor.

Şirketlerin yanıtları ise şu şekilde oldu: Meta, gençlerin güvenli ve yaşlarına uygun bir deneyim yaşamasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti ve Instagram'da "Genç Hesabı" özelliğini duyurdu. Bu özellik, gençlerin yalnızca güvenli hesaplara erişmesine olanak tanıyor. TikTok, dava hakkında henüz resmi bir bildirim almadığını belirtirken, Kwai de kullanıcı güvenliğinin, özellikle çocuk güvenliğinin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Ebola salgınında can kaybı 1405'e yükseldi

Ebola salgınında can kaybı 1405'e yükseldi

27-07-2026 - DÜNYA

ABD'nin 'sıfır kayıp' yalanı çöktü! İran vurulan hedefleri tek tek ifşa etti: Üsler yerle bir edildi, en az 200 asker öldürüldü!

ABD'nin 'sıfır kayıp' yalanı çöktü! İran vurulan hedefleri tek tek ifşa etti: Üsler yerle bir edildi, en az 200 asker öldürüldü!

27-07-2026 - DÜNYA