AYM'den Can Atalay kararı: İkinci kez 'hak ihlali' dedi

Anayasa Mahkemesi, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın avukatları tarafından tekrar yapılan başvuruyu değerlendirerek ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme, 25 Ekim'de Atalay için 'hak ihlali' kararını vermişti.

AKTUEL - 21-12-2023 15:39

AYM'den Can Atalay kararı: İkinci kez 'hak ihlali' dedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü.

Yüksek Mahkeme'de yapılan görüşmede 3 karşı oy ve oyçokluğu ile Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.

KARŞI OY SAYISINDA DÜŞÜŞ
25 Ekim'de AYM'nin Atalay için 'hak ihlali' kararı ise 9'a karşı 5 oyla alınmıştı.

Can Atalay'ın avukatlarından AYM kararına tepki: Mesele tamamen raydan çıktı    Can Atalay'ın avukatlarından AYM kararına tepki: Mesele tamamen raydan çıktı

NE OLMUŞTU?
Can Atalay, 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmıştı.


Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da almıştı.
 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Külünkoğlu Eğitim Ve Kültür Derneği Başkanı Metin Külünk: Aileyi Korumak Geleceği Korumaktır

Külünkoğlu Eğitim Ve Kültür Derneği Başkanı Metin Külünk: Aileyi Korumak Geleceği Korumaktır

12-05-2026 - AKTUEL

Ortahisar, Dünyanın En Güzel Köyleri Arasında

Ortahisar, Dünyanın En Güzel Köyleri Arasında

11-05-2026 - AKTUEL

Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar