Rize Şehir Hastanesi ve Sessiz Sorular
Atıyoruz, sallıyoruz, eleştiriyoruz... Ama gerçek şu ki, ülkemizde onlarca mega proje hayata geçiyor. Bunlardan üçü de Rize'de! Bu azımsanacak bir şey değil.
Zamanında siyasetçilerin “kış uykusu” döneminde, dikkat edilmeden Rize’nin şark hizmet bölgesinden çıkarılması Rize icin her yönüyle büyük bir kayıptı. Evet, belki bu karar o dönem yeterince tartışılmadı ama şimdi büyük projelerle yeniden cazibe merkezi haline gelmeye başlayan bir Rize gerçeği var önümüzde.
Rize artık istenilen, tercih edilen bir şehir olma yolunda. Üniversite hocaları için Güneysu’da yaşam alanları, hemen her polis için lojman, lojistik merkez yatırımları, ulaşım projeleri ve çokça eleştirilse de havaalanı... Belediyelerin sosyal donatıları ,Tüm bu adımlar, bu şehri yaşanabilir kılma yolunda atılmış kıymetli yatırımlardır.
Ama...
Bütün bu yatırımların gölgesinde, şehre dair işlerin seçime veya zamana endeksli yapılıyor olması büyük bir handikap.
Örneğin; Şehir Hastanesi...
2026’da hizmete gireceği açıklanıyor. Fakat toplantılarda konuşulanlar, sahadaki çalışmalar bu tarihin oldukça iyimser olduğunu gösteriyor. Açık konuşayım: 2028’e razıyım!
Evet, şehir hastanesinin inşaatı hızla ilerliyor. Hem Sağlık Bakanımız hemşehrimiz Sayın Memişoğlu, milletvekillerimiz Muhammet Avcı ve Harun Mertoğlu süreci yakından takip ediyor. İl Sağlık Müdürü Dr. Demiralp ise projeye adeta sahip çıkmış durumda. Fakat şehir hastanesi sadece binasıyla hizmete giremez.
Diğer kamu kurumları ne durumda?
Hastanenin ihtiyaç duyacağı ilave su temini, altyapı sistemine (özellikle kanalizasyon hattına) entegrasyonu, elektrik enerjisi ihtiyacı gibi temel konularda bir açıklama duyan oldu mu?
Hastaneyi besleyecek altyapı ne yazık ki kamuoyunun gündeminde değil. Yeni yapılan atık su şebekesi bu yoğunluğu kaldırabilir mi? Belediyenin bu konuda bir hazırlığı var mı, ödeneği hazır mı? Kimse bilmiyor. Elektrik altyapısı ise apayrı bir mesele. Mevcut enerji kapasitesi, böyle devasa bir yapıyı kaldırmaya yetebilecek mi?
2026 yılında hastane binası hazır olabilir. Ama “hasta kabul eder hale gelir mi?” sorusunun cevabı ne yazık ki hayır.
Bu nedenle başta Sağlık Bakanı Sayın Memişoğlu olmak üzere, Sayın Avcı, Sayın Mertoğlu ve Sayın Demiralp’e sesleniyorum: Siz gerçekten bu tarihe inanıyor musunuz?
Rize artık hasta sevk eden değil, hasta kabul eden, sağlık turizmiyle öne çıkan bir şehir olmak zorunda. Artvin’den İspir’e, Of’tan Ardahan'a kadar yaklaşık 750 bin kişilik nüfus, bu hastanenin hizmete açılmasını bekliyor.
Modern bir şehir hastanesiyle, ferah muayene odalarında çalışan doktorlarımız, konforlu odalarda şifa arayan hastalarımız olacak. Rize’nin yaşanabilir bir kent olma yolundaki yürüyüşü, bu hastane ile taçlanacaktır.
Bu nedenle çağrım nettir:
Rize’nin akil mühendisleri, ilgili kamu kurumları ve siyasetçileri bir masa etrafında toplanmalı, ortak bir akıl oluşturulmalıdır. Şehir Hastanesi için ödenek sorunu yoksa, destekleyici kurumlar için de aynı şey geçerli olmalıdır. Bu konuda şeffaf bilgi paylaşımı sağlanmalı, koordinasyon ivedilikle oluşturulmalıdır.
Rize halkı ve cevre komşularımız bu hastaneyi heyecanla, umutla bekliyor.
Lütfen Bizleri ve onları hayal kırıklığına uğratmayalım.SAYGILARIMLA
