Haber: İlyas GÜR
Azerbaycan Dostluk Parkı’na kurulan nayla, Karadeniz’in yüzyıllardır süregelen mimarisini temsil eden önemli yapılardan biri olarak biliniyor. Genellikle tahıl, mısır ve diğer ürünlerin saklanması için kullanılan naylalar, hem mimari yapıları hem de yöresel yaşamla olan bağları nedeniyle Doğu Karadeniz kültürünün simgeleri arasında yer alıyor.
“Büyük Bir Kültürel Mirası İstanbul’da Yaşatıyoruz”
Projeye öncülük eden Beşiktaş Rizeliler Dernek Başkanı Ahmet Koç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Beşiktaş Rizeliler Derneği olarak 200 yıllık nayla kültürümüzü İstanbul’da yeniden canlandırıyoruz. Rize’den özenle söküp getirdiğimiz naylayı aslına uygun şekilde tekrar inşa ettik. Bu, hem memleketimize olan bağlılığımızın hem de kültürümüze sahip çıkma sorumluluğumuzun bir göstergesidir. 25 Kasım’da gerçekleştireceğimiz açılış törenine tüm dostlarımızı bekliyoruz.”
Koç, projenin sadece hemşehriler için değil, İstanbul’da yaşayan tüm kültür ve tarih meraklıları için önemli bir kazanım olduğunu belirterek naylanın uzun yıllar boyunca bölgenin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.
Açılış İçin Geri Sayım Başladı
Naylanın açılışı, 25 Kasım 2025 Salı günü saat 13.00’te Beşiktaş’taki Azerbaycan Dostluk Parkı’nda gerçekleştirilecek. Etkinlikte hemşehriler bir araya gelecek, Karadeniz kültürünün izleri Beşiktaş’ın merkezinde yeniden hayat bulacak.
Açılış töreninde yöresel ikramların sunulması, müzik dinletileri ve kültürel gösterilerin yapılması da bekleniyor. Beşiktaş Rizeliler Derneği yöneticileri, İstanbul’da yaşayan tüm Rizelilere ve Karadeniz sevdalılarına çağrıda bulunarak bu anlamlı günde birlik ve beraberlik mesajı vereceklerini vurguladı.
Karadeniz Kültürü İstanbul’da Daha Görünür Olacak
200 yıllık naylanın İstanbul’da yeniden ayağa kaldırılması, hemşehri derneklerinin kültürel mirasa sahip çıkma konusunda örnek bir çalışması olarak değerlendiriliyor. Bu proje sayesinde, yayla ve köy yaşamının önemli bir unsuru olan nayla, büyük bir metropolün kalbinde ziyaretçilere tanıtılacak.




















