Devlet Ormanları Turizm Yatırımlarına Açılıyor
Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik’te yapılan bu değişiklik, devlet ormanlarının da turizm amaçlı tahsis edilebileceğini öngörüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm amaçlı tahsis yetkisi genişletilerek, devlet ormanları da bu kapsama dahil edildi. Yönetmeliğin 30-A maddesine eklenen hüküm, ormanların artık sadece yangın sonrası değil, normal şartlarda da turizm yatırımlarına açılabileceğini ortaya koyuyor.
Yükümlülükler ve Ceza Halleri
Yönetmelikte yapılan değişiklikler yalnızca tahsisle sınırlı kalmadı. 16’ncı maddede, girişimcilerin ön izin süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, ön izin bedeli ve ağaçlandırma ile bakım bedellerinin geri iade edilmeyeceği belirtildi. Ayrıca, 17’nci maddeye eklenen bir hükümle, turizm kompleksine dönüştürülmesi uygun görülen tesislerde ilave kapasite veya emsal hakkı verilmeyeceği kaydedildi.
Ormanların Geleceği Endişe Veriyor
Bu yönetmelik değişikliği, özellikle çevre koruma hassasiyeti olan kesimlerde tepkiyle karşılandı. Türkiye, yaz boyunca büyük çaplı orman yangınlarıyla mücadele ederken, yangın sonrasında orman alanlarının otel, tatil köyü gibi turizm yatırımlarına açılması sıkça eleştirildi. Şimdi, ormanların yangın olmadan da turizm için tahsis edilebilecek olması, ormanların doğallığının korunup korunamayacağına dair soru işaretleri doğurdu.




















