Suriyelilere Yeni Bedeller Ödetilmemeli
İmamoğlu, Suriye’deki iç savaşın ardından yaşanan insani dramı vurgulayarak, Türkiye’nin yaklaşık 2 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Geri dönerek hayatlarını yeniden kurmak isteyen Suriyelilere destek olmayı görev bildiklerini belirtti.
“Suriyeliler yeni bir bedel ödememeli. Ülkelerine dönerek hayatlarını yeniden inşa etmek isteyenlere elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuda, belediyecilikten zanaatkarlığa kadar çeşitli alanlarda eğitim programları sunabiliriz” dedi.
Suriye’nin Yeniden İnşası ve Bölgesel Dayanışma
İmamoğlu, savaş sonrası kentlerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında yerel yönetimlerin kritik bir rol üstleneceğini ifade etti. Suriye’nin içinde bulunduğu durumun yalnızca otokratik rejimin değil, ülkenin etnik ve dini farklılıklarını istismar eden dış aktörlerin de bir sonucu olduğunu söyledi.
“Türkiye için özgür, bağımsız, kapsayıcı ve demokratik bir düzen ne kadar önemliyse, Suriye için de aynı düzenin kurulması o kadar önemlidir” diyen İmamoğlu, uluslararası toplumu, çatışmadan etkilenen bölgeler için “Yeniden Güçlü İmar Fonu” oluşturulması konusunda harekete geçmeye davet etti.
Kapsayıcı Bir Gelecek İçin İşbirliği Çağrısı
Toplantının açılış konuşmasında, kentlerin barış ve kalkınmayı teşvik etmedeki rollerine dikkat çeken İmamoğlu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika şehirleri arasında bir barış ve refah ağı oluşturulmasını önerdi.
“Şehirlerimizin bilgilerini paylaşarak, sınır ötesi girişimlerle ortak projeler geliştirelim. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası aktörlerle iş birliği yaparak, şehirleri barış inşasında kilit aktörler haline getirelim” dedi.
İmamoğlu, etkinliğin bölgesel dayanışma için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, İstanbul’un böyle bir girişime ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.