DEM Partili Sümeyye Boz'dan Bakan Güler'e Rojin Kabaiş ve Kampüs Güvenliği Soruları

DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin kamuoyunda gündeme gelen iddialar ve üniversite kampüslerindeki güvenlik uygulamalarıyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı soru önergesi verdi.

SİYASET - 04-06-2026 23:38

DEM Partili Sümeyye Boz'dan Bakan Güler'e Rojin Kabaiş ve Kampüs Güvenliği Soruları

 

Boz, önergesinde Rojin Kabaiş'in kaybolduktan günler sonra hayatını kaybetmiş halde bulunmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen olayın tüm yönleriyle aydınlatılamadığını belirterek, bu durumun özellikle kadın öğrencilerin güvenliğine ilişkin kaygıları artırdığını ifade etti.

Kampüste Askeri Personel İddiaları Gündeme Taşındı

Önergede, son dönemde kamuoyuna yansıyan bazı iddialara da yer verildi. İddialara göre görevli olmayan bazı uzman çavuşlar ve askeri personelin uzun süredir Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsüne giriş yaptığı, öğrencilerin kullandığı sosyal alanlarda bulunduğu ve özellikle kadın öğrencilerle temas kurmaya çalıştığı öne sürüldü.

Milletvekili Boz, kampüs içerisinde silahlı şekilde dolaşıldığı ve kadın öğrencilerin çeşitli nedenlerle hedef alındığı yönündeki iddiaların ciddi biçimde araştırılması gerektiğini savundu.

Bakanlığa Sekiz Soruluk Önerge

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yanıtlaması talebiyle verilen önergede, son beş yılda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsüne giriş yapan askeri personel sayısı, görevli olmayan personelin kampüslere giriş koşulları ve söz konusu iddialara ilişkin herhangi bir inceleme yürütülüp yürütülmediği soruldu.

Önergede ayrıca, kampüs içerisinde askeri personelin silahlı olarak bulunduğu yönündeki iddiaların araştırılıp araştırılmadığı, öğrenciler ile askeri personel arasında yaşandığı öne sürülen olaylara ilişkin son beş yılda kaç idari veya adli soruşturma açıldığı ve kadın öğrencilerin hedef alındığı iddiaları kapsamında müfettiş görevlendirilmesinin planlanıp planlanmadığı konuları da yer aldı.

Kampüs Güvenliği ve Üniversite Özerkliği Vurgusu

Sümeyye Boz, üniversitelerin bilimsel ve demokratik alanlar olması gerektiğini belirterek, kampüslerde görevli olmayan silahlı personelin bulunmasına yönelik iddiaların yükseköğretim kurumlarının özerkliği açısından da soru işaretleri oluşturduğunu ifade etti.

Önergede, üniversite kampüslerindeki giriş-çıkış denetimlerine ilişkin Bakanlığın elinde herhangi bir veri veya rapor bulunup bulunmadığı ile kampüslerde görevli olmayan silahlı personel varlığının önlenmesine yönelik yeni düzenlemelerin planlanıp planlanmadığı da sorular arasında yer aldı.

DEM Partili Boz, kadın öğrencilerin güvenliği ve kamuoyunda tartışılan iddiaların açıklığa kavuşturulması için konunun tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı'ndan kapsamlı bir açıklama beklediklerini kaydetti.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Yavuz Aydın:

Yavuz Aydın: "Muhalefeti Birleştirecek Güçlü Bir İYİ Parti Var"

04-06-2026 - SİYASET

Mustafapaşa'da Seçim Heyecanı Zirvede: Saadet Partisi Galibiyete Kilitlendi

Mustafapaşa'da Seçim Heyecanı Zirvede: Saadet Partisi Galibiyete Kilitlendi

05-06-2026 - SİYASET

Rize Haber Yemek Tarifleri Haber Yazar