Soru önergesinde, piknikten dönen ve araçlarında Kürtçe müzik dinleyen bir ailenin polis tarafından durdurulduğu ve müdahaleye maruz bırakıldığı iddiası yer aldı. Aralarında çocuklar ve hamile bir kadının da bulunduğu 10 yurttaşın darp edilerek gözaltına alındığı, gözaltına alınan hamile kadının ise polis müdahalesi sırasında karnına aldığı tekme sonucu acilen sezaryenle doğum yaptığı ve bebeğin kafa travması nedeniyle küvözde tedavi altına alındığı belirtildi.
Milletvekili Boz, söz konusu olayın Anayasa’nın 17. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi ile güvence altına alınan hakların açık ihlali anlamına geldiğini belirterek, yaşananların sadece keyfi polis şiddetiyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda Kürt kimliğine karşı sistematik bir ayrımcılığın ve nefretin göstergesi olduğunu vurguladı.
Boz’un İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şöyle:
Olayla ilgili bakanlık tarafından herhangi bir idari inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?
Müdahalede bulunan polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir, haklarında görevden uzaklaştırma ya da disiplin işlemi yapılmış mıdır?
Gözaltına alınan yurttaşların darp edildiği, hamile kadının doğuma zorlandığı ve bebeğin travma geçirdiği doğru mudur? Bu bilgilerin hastane kayıtları Bakanlık tarafından incelenmiş midir?
Olay anına ilişkin kamera kayıtları incelenmiş midir ve kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
Müdahalenin Kürtçe müzik dinlenmesi nedeniyle yapıldığı doğru mudur? Bakanlık bu tür kimlik temelli keyfi uygulamaları engellemek adına hangi adımları atmaktadır?
Son 5 yılda emniyet güçlerinin hamile kadınlara, çocuklara ve savunmasız bireylere uyguladığı şiddet nedeniyle açılan soruşturma ve cezalandırma sayısı nedir?
Bu olayda mağdur edilen aileye yönelik herhangi bir telafi, özür ya da tazminat süreci başlatılacak mıdır?
Sümeyye Boz, olayın tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini vurgulayarak, demokratik hukuk devleti ilkesinin tesisi için kamuoyunun şeffaf şekilde bilgilendirilmesinin ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasının elzem olduğunu ifade etti. Olay, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, İçişleri Bakanlığı’nın nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor.



















