Çamlıhemşin yaylalarında sezonun sonu: İlk karla birlikte göç hazırlığı başladı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yaylacılar, zorlu geçen sezonun ardından dönüş hazırlıklarına başladı. Yüksek kesimlerde ilk karın görülmesiyle birlikte Ortayayla’da göç telaşı yaşanıyor.

RİZE - 15-09-2026 09:39

Çamlıhemşin yaylalarında sezonun sonu: İlk karla birlikte göç hazırlığı başladı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Sıraköyler Ortayayla köyünde, yıl boyunca özlemle beklenen yayla sezonu sona yaklaştı. Bu yıl bölgede etkili olan yağışlı ve soğuk hava, yaylacılara bekledikleri huzurlu günleri yaşatmadı.

Yaylada yaz aylarını geçirmek ve hayvanlarının kışlık yemini hazırlamak için yüksek kesimlere çıkan vatandaşlar, sezon boyunca yağmur, çise, soğuk ve zaman zaman kar yağışıyla mücadele etti.

Ot biçme işi bu yıl çileye dönüştü

Geleneksel yayla yaşamının önemli parçalarından biri olan ot biçme ve kurutma çalışmaları da olumsuz hava şartlarından etkilendi. Büyüklerin yıllardır sürdürdüğü ot biçme geleneği, havaların erken soğuması ve yağışların etkisiyle bu yıl daha zorlu bir çalışma haline geldi.

Yaylacılar, güçlükle biçip kuruttukları otları çuvallara doldurarak köylere taşımaya başladı.

İlk kar göçün habercisi oldu

Eylül ayının ortalarına gelinmesiyle birlikte yüksek dağların zirvelerinde ilk karın görülmesi, yaylacılar için dönüş vaktinin yaklaştığının işareti oldu.

Ortayayla sakinlerinden Yasin Paşalı, sezonun kendileri açısından oldukça zorlu geçtiğini belirterek, yayla günlerini bekledikleri gibi geçiremediklerini söyledi.

Paşalı, “Daha dün gibi yaylaya gideceğimiz günü bekliyorduk ancak zaman çok çabuk geçti. Bu yıl yağmur, çise ve kar soğuğu adeta kabusumuz oldu. Yaylanın tadını çıkaramadık” dedi.

Önce otlar, ardından hayvanlar indirilecek

İlk karın ardından dönüş hazırlıklarını hızlandırdıklarını belirten Paşalı, yüksek kesimlerde ikinci veya üçüncü kar yağışının ardından tam anlamıyla göçün başlayacağını ifade etti.

Paşalı, “Eylül ortasında dağlarda ilk karı gördük. İkinci veya üçüncü kar düşüşünde tam anlamıyla göç başlayacak. Biçip çuvalladığımız otları araçlara yükledik, nakliye sürecindeyiz” diye konuştu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Rize Ticaret Borsası’nda Mehmet Erdoğan Yeniden Aday

Rize Ticaret Borsası’nda Mehmet Erdoğan Yeniden Aday

15-09-2026 - RİZE

Asım Çillioğlu: “Rize Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir anlayışla yönetilmeli”

Asım Çillioğlu: “Rize Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir anlayışla yönetilmeli”

15-09-2026 - RİZE