RESSAM AYLA ERDOĞ ÇETİN, SANKO SANAT GALERİSİ’NDE SERGİ AÇTI

Ressam Ayla Erdoğ Çetin, yaklaşık 30 yıllık sanat üretiminin izlerini taşıyan “Şehrin Hafızası” adlı kişisel sergisini SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturdu.

KÜLTÜR - SANAT - 11-10-2026 15:49

Sergide 29 eserinin bulunduğuna vurgu yapan Çetin, yaptığı konuşmada, resimlerinde şehri fiziksel bir mekândan çok, insanın belleğinde biriken yaşantıların, duyguların ve izlerin taşıyıcısı olarak ele aldığını söyledi.

Şehir silüetleri ve soyut figürler üzerinden şekillenen eserlerinin, birey ile yaşadığı çevre arasındaki görünür ve görünmez ilişkileri sorguladığını belirten Çetin, “Ben şehirleri değil, onların bende bıraktığı hafızayı resmediyorum. Resimlerimde geniş boşluklar, dingin ve yumuşak renk geçişleri, silüetler ve yalınlaştırılmış insan figürleri öne çıkıyor” dedi.

Bu görsel dilin izleyiciyi belirli bir şehir görüntüsünden çok, kendi belleğinde taşıdığı mekânlara ve duygulara yönlendirdiğini ifade eden sanatçı, insanın yaşadığı şehirle yalnızca fiziksel bir ilişki kurmadığını, şehrin zaman içerisinde kişinin hikâyesinin bir parçasına dönüştüğünü kaydetti.

Çocukluk, karşılaşmalar, ayrılıklar, başlangıçlar ve kayıpların, mekânların hafızasında olduğu kadar insanın belleğinde de iz bıraktığını vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

“Şehrin Hafızası, bu nedenle yalnızca şehir üzerine bir sergi değil; insanın kendisiyle, geçmişiyle ve yaşadığı mekânla kurduğu ilişkinin resimsel bir karşılığı olarak değerlendirilebilir.

Yaklaşık 30 yıllık sanat pratiğimde şehir, insan ve duygu arasındaki bu ilişkiyi, kendime özgü yalın ve dingin görsel dilimle araştırmaya devam ediyorum. Sergide yer alan eserler, zaman içerisinde değişen bakışıma rağmen süreklilik taşıyan temel bir sorunun çevresinde buluşuyor:

Bir şehirden ayrıldığımızda gerçekten oradan ayrılmış olur muyuz?”

Çetin, sergiyi ziyaret eden izleyicilerin bu sorunun yanıtını kendi belleklerinde arayabileceklerini sözlerine ekledi.

MEHMET GÖKHAN ÇİVİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Gökhan Çivi de konuşmasında, önemli bir serginin açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Çivi, Gaziantep’in ekonomisi, sanayisi ve ihracatının yanı sıra kültür ve sanat etkinlikleriyle de dikkati çektiğini vurguladı.

ARDA AŞKIN

Basın İlan Kurumu Gaziantep Bölge Müdürü Arda Aşkın ise görevleri gereği bölge illerinde yayımlanan yerel gazeteleri günlük olarak takip ettiklerini belirterek, “Gazetelerde kültür ve sanat haberleri de yer alıyor. Ancak bu konuya biraz daha önem verilmesinin kentte olumlu yansımaları olacağı görüşündeyim” diye konuştu.

 

CENGİZ HALİL ÇİÇEK

SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Halil Çiçek, 2004 yılında kurulan galerinin gelişim sürecine değindi.

Galerinin daha sonraki yıllarda SANKO Park AVM’nin üçüncü katında, ziyaretçi yoğunluğunun bulunduğu görünür bir salonda faaliyetlerini sürdürerek sanatçılar ile sanatseverlerin buluşma merkezi hâline geldiğini anımsattı.

Çiçek, Türkiye genelinde tanınan sanatçıların SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açmalarının, galerinin sanat çevrelerindeki öneminin ve organizasyon başarısının göstergesi olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Gökhan Çivi, Basın İlan Kurumu Gaziantep Bölge Müdürü Arda Aşkın ve Akort Tanıtım Organizasyon ve Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, SANKO Holding adına “Zeugma Fırat’ın Gerdanlığı” adlı yayını ressam Ayla Erdoğ Çetin’e takdim etti.

Açılışa Gaziantep Ticaret Odası Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmenleri Hüseyin Yıldırım ve Özer Çağlar, SANKO Park AVM yöneticileri ve sanatseverler katıldı.

“Şehrin Hafızası” sergisi, SANKO Sanat Galerisi’nde 29 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

AYLA ERDOĞ ÇETİN

1972 yılında Kayseri’de doğan Ayla Erdoğ Çetin, lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. 1995 yılından bu yana sanat eğitmenliği yapan Çetin, meslek hayatına Gaziantep Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde kurs öğretmeni olarak başladı.

Hâlen İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki bir Anadolu lisesinde ve kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçı, eserleriyle çeşitli platformlarda, müzayedelerde, sergilerde ve atölye çalışmalarında sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçı, 22’si İzmir’de, dördü Gaziantep’te, birer tanesi de İstanbul, Ankara ve Sicilya’da olmak üzere toplam 29 kişisel sergi açtı; çok sayıda karma sergiye katıldı.

Eserleri ulusal ve uluslararası koleksiyonlarda yer alan Çetin, çeşitli kurumlarda sanat koordinatörü olarak görev yaptı ve çalıştaylar düzenledi.

Eğitmenlik hayatının 16 yılını özel gereksinimli çocuklara ayıran sanatçı, toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan çok sayıda etkinliğe imza attı. Çetin, İzmir Uluslararası İzartist Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürüyor.

 

Günün Diğer Haberleri