Haber: Sude KÖROĞLU
“Edebiyata ortaokulda başladım”
Rize’nin Kavaklı Mahallesi nüfusuna kayıtlı olan Osman Güler, 1945 yılında Erzurum’da doğduğunu belirterek, edebiyata olan ilgisinin ortaokul yıllarında başladığını anlattı.
“Ortaokuldaki edebiyat öğretmenimin teşvikiyle şiir yazmaya başladım. Daha sonra Rize Şair ve Yazarlar Derneği’ne üye oldum. Dernek başkanı Ömer Yazıcı’nın yönlendirmeleriyle ilk kitabım Bir Nefes Yeter’i çıkardım,” diyen Güler, bu sürecin ardından roman yazmaya yöneldiğini söyledi.
Altı eseriyle edebiyat yolculuğu
Bugüne kadar altı eser yayımladığını belirten Güler, bu kitaplar arasında hem otobiyografik hem de kurgusal romanların bulunduğunu ifade etti.
“Romanlarımdan biri kendi hayatımı, doğumumdan üniversite yıllarıma kadar olan dönemi anlatıyor. Bir diğeri Erzurum’da yıllar önce yaşanmış bir aşk hikâyesi... Ermeni bir kız ile Müslüman bir erkeğin aşkının sonuçlarını işledim. 30 Şubat adlı romanım ise tamamen kurgu; var olmayan bir tarihi, erişilemeyen bir aşkı sembolize ediyor,” diye konuştu.
“Kitaba ilgi beklediğimizin çok altında”
Fuarlarda kitap satışlarının beklenen düzeyde olmadığını dile getiren Güler, toplumda okuma alışkanlığının zayıf olduğunu vurguladı.
“İlk kez Rize Fuarı’na katıldım, kitap satamadım ama tanıtım yaptım, bol bol hediye ettim. İnsanlar okumaya alışsın diye. Mudanya ve Bursa fuarlarına da katıldım, ancak yerel yazarların kitaplarına ilgi maalesef çok az,” dedi.
“Yerel yazarlar desteklenmeli”
Güler, yerel yönetimlere çağrıda bulunarak yerel yazarların daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti:
“Kitap maliyetleri çok yüksek, bu şartlarda yazarın kendi imkânlarıyla üretime devam etmesi zor. Yerel yazarlar desteklenmezse bu şevk kırılır. Yine de biz edebiyatı zevkle yapıyoruz, bu yoldan vazgeçmeyeceğiz.”



















