Yozgat’ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını Halk Dansları Şenliği renklendirdi

Yozgat’ta, Cumhuriyetin ilanının 102’inci yıl dönümü kutlamalarını, belediye tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Yozgat Halk Dansları Şenliği" renklendirdi. Farklı ülkelerden katılan 5 halk dansları topluluğu ile toplamda 10 ekiple düzenlenen şenlik, bayram kutlamalarıyla birlikte yapıldı. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, "Cumhuriyet Bayramı'na 29 Ekim'e denk getirdik. Zannediyorum iyi de yaptık, güzel oldu" dedi.

YOZGAT - 30-10-2025 08:31

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleştirildi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan’ın günün anlam ve önemini içeren konuşmasının ardından şiirler okundu, askeri birlik gösteriler sundu.
Yozgat Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Yozgat Halk Dansları Şenliği"ne katılan Azerbaycan, Moldova, Rusya, Gürcistan ve Gagavuzya’dan halk dansları toplulukları ile yurt içinden Yozgat, Karadeniz Horon, Zeybek, Şanlıurfa ve Gaziantep halkoyunları ekipleri de gösterilerde bulundu. Sonrasında resmi geçit ile bayram sona ermesine karşılık halkoyunları ekipleri gösterilerine devam etti.
"Geleneksel olarak her yıl devam ettirmek istiyoruz"
Halk Dansları Şenliği'ni devam ettirmek istediklerini bildiren Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, şöyle konuştu:
"Daha önceki belediye başkanlığım döneminde 2018'de yaptığımız bir çalışma vardı. Sürmeli Festivali içerisinde değişik ülkelerden halk oyunları ekiplerini getirmiştik ve bunların ileride yapacağımız Yozgat'taki halk oyunları şenliğinin bir altyapısını oluşturmasını istiyorduk ama maalesef bizden sonra devam ettirilmedi. Şimdi o gün başlattığımız işi bugün devam ettirmek gayesiyle 1. Uluslararası Yozgat Halk Dansları Şenliğini düzenledik. Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden yaklaşık 10 tane ekibi 3 gündür Yozgat'ta misafir ediyoruz. Başlangıç olduğu için birtakım eksiklikler, noksanlıklar olabilir. Bu sağlam bir temel oluşturacak ve birincisini bu hafta içerisinde yaptığımız Yozgat Uluslararası Halk Dansları Şenliği'ni geleneksel olarak her yıl devam ettirmek istiyoruz. Özellikle de Cumhuriyet coşkusunu daha fazla yaşamak için de Cumhuriyet Bayramı'na, 29 Ekim'e denk getirdik. Zannediyorum iyi de yaptık, güzel oldu. Halkımızın ilgisi de bizi memnun etti. Yozgat'ın sadece merkezinde değil, değişik yerlerinde 4-5 ayrı bölgede bu halk dansları ekipleri oyunlarını sergilediler ve mahallelerdeki, kenar bölgelerdeki hemşehrilerimiz de bu işe son derece ilgi gösterdi. Şehrin merkezinde de böyle güzel bir ilgi gördük. Benim gözlemim şudur ki Yozgat Uluslararası Halk Dansları Şenliği amacına ulaşmıştır."
"Belediye bünyesinde de bir halk dansları folklor ekibi kuracağız"
Belediye Başkanı Arslan, gelecek sene çok daha büyük bir katılımla şenliklere devam edileceğini bildirdi. Arslan, "Bu sene yaklaşık 150 civarında dansçı Yozgat'a geldi. Önümüzdeki sene daha fazla olacak, daha fazla ülkeden olacak. Türkiye'nin değişik yerlerinden olacak. Bu arada tabii ki bizlerde bir çalışma daha başlatma gerektiği kanaati oluştu bu oyunları izlerken. Belediye olarak Yozgat Halk Oyunları noktasında bir adım atmamız gerektiğini düşünüyorum. Kısa bir süre içerisinde belediye bünyesinde de bir halk dansları folklor ekibi kuracağız ve Yozgat'ı o yönüyle de biraz daha Türkiye'nin gündemine taşıyacağız" diye konuştu.

Günün Diğer Haberleri