Trabzon'da Bahçelere Musallat Olan Canlı Nasıl Bu Kadar Arttı?

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Bekar, şehirdeki kahverengi kokarca zararlısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

TRABZON - 15-10-2023 11:29

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, şehirdeki hem kahverengi kokarca zararlısıyla ilgili hem de tarımsal ürünler hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkan Bekar son zamanlarda artarak çiftçileri perişan eden ve fındığa yüzde 25 oranında zararı olan kahverengi kokarcayla ilgili, halkın yanlış ve kafasına göre yaptığı ilaçlamaların artmalarına olanak tanıdığına dikkat çekerek tarıma uygun ve topyekun ilaçlamanın şart olduğunu dile getirdi.
Bekar bahçelere musallat olan ve fındığa zarar veren kahverengi kokarca için süreci anlattı.
Bekar, "Kokarca nedeniyle köyleri geziyorum. Olağanüstü tepkiler yok ama yine de vatandaştan tepki almıyor da değiliz. Zaman zaman gelip kahverengi kokarcanın ortalığı sardığını ve ne yapılması gerektiğini soranlar oluyor" dedi.
Kahverengi Kokarcanın zararının boyutuna da değinen Bekar, "Bu kokarcanın hasar oranı yüzde 25 oranına yaklaştı. Bu kokarca şehrin tüm bölgelerine yayılmış durumda. Bu kokarca 2015’ten beri hayatımızda.
Düzensiz İlaçlamalar Etkiledi
Daha önceleri yeşil kokarca vardı ve tarım alanları içerisinde çok az görünüyordu. Yani onun zararı yoktu ama hava şartları değişti, düzensiz ilaçlamalar yapıldı, yani faydalı böcekler de yok edilmeye başlandı" dedi.
Bu böceklerin artmasının yanlış uygulamalar olduğunu dile getiren Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Bekar, "Halk yanlış ve kafasına göre yaptığı ilaçlamalar bu böcek için bir alan yarattı.
Japon Arısı Vardı...
Çünkü o kahverengi kokarcanın düşmanı Japon arısı vardı. Bu piyasada kayboldu. Kaybolunca bu böcek ne yaptı? Arttı. Dolayısıyla Japon arısını yanlış ilaçlama öldürdü. Hava şartları ve tabiatın ortaya konduğu, canlıların, zararlıları hepsini yok etmek mümkün değil.
Fındığa Daha Çok Zarar Veriyor
Bir denge var. Zarar vereceklerle mücadele edilecek ama bu mücadele topyekun olacaktır. Yani öyle bir kişi yaptı, bir kişi yapmadı gibi bir durum olmamalı.
Kahverengi kokarca bütün bitkilere zarar verir. Bunun özelliği bu. Yani elmadan, armuttan, hurmadansa fındığa zararı daha büyük.  Çünkü her taraf fındık ve kokarca bu fazla yerde ürüne çöküyor. Dolayısıyla bununla mücadele eden halkımıza her hafta cuma köy köy gezip anlatıyoruz.” 

Günün Diğer Haberleri