Gıyabi cenaze namazı nedir, gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır?

Gıyabi cenaze namazı vatandaşlar arasında günün en çok arananlar arasında geliyor. Diyanet işleri başkanlınca bugün tüm yurtta pazar günü İstanbul Beyoğlu'nda gerçekleşen terör sardırası sonrası hayatını kaybeden vatandaşlarımız için gıyabi cenaze namazı kıldıracak. Peki, Gıyabi cenaze namazı nedir, nasıl kılınır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler....

AKTUEL - 14-11-2022 16:20

 

 


Gıyabi cenaze namazı ne demektir? Gıyabi cenaze namazı nasıl kılınır? soruları gündemin en trend başlıkları arasında yer alıyor. İstanbul Beyoğlu'nda terör sardırısı sonrası hayatını kaybedenler için Diyanet İşleri Başkanlınca yurt genelinde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınacağı açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardındanvatandaşlar gıyabi cenaze namazı hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı. Gıyabi cenaze namazı hakkında merak edilenlerin tümünü sizler için derledik. İşte tüm merak edilenler...


GIYABİ CENAZE NAMAZI NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:

"Aslolan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), Habeş Kralı Necâşî'nin vefatını haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur (Buhârî, Cenâiz, 55; Müslim, Cenâiz, 63). Olayda hazır bulunan Câbir b. Abdullah (r.a.) şöyle demiştir: "Resûlullah (s.a.s.), Necâşî'nin (gıyabında) cenaze namazını kıldırdı. Ben de ikinci yahut üçüncü saftaydım." (Buhârî, Cenâiz, 54)

Yine, Resûlullah'ın (s.a.s.) Uhud şehitleri (Buhârî, Cenâiz, 73) ve kendisine haber verilmeden defnedilen cenazeler için de gıyabi cenaze namazı kıldığı bilinmektedir (Buhârî, Cenâiz, 56)."

GIYABE CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?
İmamin arkasinda yer alırız ve "Allah için namaza, meyyit için duaya, er kişi (veya hatun kişi) niyetine uydum hazır olan imama" diye niyet edilir.

Niyet ettikten sonra imam yüksek sesle, onun peşinden cemaat gizlice "Allahü Ekber" diyerek birinci tekbiri alıp diğer namazlarda olduğu gibi ellerini kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.

İmam ve cemaat gizlice Subhaneke'yi okurlar. Subhaneke'de diğer namazlarda okunmayan "ve celle senâük" cümlesi de okunur.

Sübhaneke okunduktan sonra eller kaldırılmadan imam açıktan, cemaat da gizlice "Allahü Ekber" diyerek ikinci tekbiri alırlar. Hem imam, hem de cemaat gizlice

"Allâhumme salli ve Allâhumme Bârik"i okur.

Sonra eller kaldırılmaksızın yine "Allahü Ekber" denilerek üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyen onun yerine Fatiha Sûresini veya Kunut dualarını okuyabilir. Kunut dualarını da bilmeyen "Rabbenâ" duâsının veya kolayına gelen başka duları okur.

Dualardan sonra eller kaldırılmadan tekrar "Allahü Ekber" denilerek dördüncü tekbir alınır ve bir şey okunmaksızın önce baş sağ tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" denilir. Sonra baş sol tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetulah" denilir ve böylece cenaze namazı bitirilmiş olur.

Günün Diğer Haberleri