Çay, üretim sektöründe yerini alıyor

Üretilen suni derinin yüzde 60’ı çay atığı olacak. Çaydan yapılan deri, otomotivden mobilyaya kadar farklı alanlarda kullanılacak

RİZE - 30-01-2023 11:50


(HT) Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çaydan sadece yeşil çay veya siyah çay elde edilmediğini belirtti. Alim, çaydan Makarna, dondurma, helva, çay pudrası, detoks çayı, üretimlerinin olduğunu kaydederek, “Kuru çay paketlemesi yapılırken çıkan kafein tozlarından suni deri üretimi yapılmaya başlandı” dedi.

Yusuf Ziya Alim, kurum olarak çayın her atığını değerlendirdiklerini kaydetti. Alim, kuru çay paketlemesi yapılırken çıkan kafein tozlarını çöpe atmayıp, suni deri üretimi yapan firmalara satışını gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

ÜRETİLEN DERİ FARKLI SEKTÖRLERDE KULLANILACAK

Üzerine önemle eğiliyoruz. Kafein tozu tamamen işe yaramaz gibi görünüyor ama, suni deri yapımı, otomotiv sektöründe, oturma gruplarında, çanta gibi farklı sektörlerde yer bulacak bir ürün olacak. Bizden alınan kafeinler 10 mikronun altında inceltilerek toz haline getiriliyor. Bu tozdan, yüzde 60'ı çay atığı olarak deri üretiliyor. Biz tozu çöpe atmıyor, değerlendiriyoruz. Deneme ürünlerinden birkaç parça bize getirildi. 2023 yılında çaydan üretilen derinin seri üretime geçileceğini düşünüyoruz.

Günün Diğer Haberleri