İsmet Kösoğlu
Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan ve adına şenlik düzenlenen ilk kuş türü olan Dağ Horozu Şenliği 14 Haziran 2026 Pazar günü yapılacak.
İkizdere Kaymakamlığı ve İkizdere Belediyesi iş birliğiyle bu yıl 21. kez düzenlenecek olan Dağ Horozu Şenliği, 14 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Program kapsamında, doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını bir araya getirecek olan Ulusal Kuş Fotoğrafçılığı etkinliği düzenlenecek. Şenlik programı için 14 Haziran Pazar sabahı saat 05.00’te ilçe merkezinde toplanılacak ve şafak sökerken Sivrikaya Köyü’nün 2 bin 400 metre rakımlı Büyük Yaylası’na hareket edilecek. Katılımcılar, kendileri için hazırlanan seyir alanındaki dürbün ve teleskoplarla Dağ Horozu’nu doğal yaşam alanında izleme fırsatı bulacak.
Dünyada Dağ Horozu adına yapılan tek şenlik Rize İkizdere ilçesinin Sivrikaya köyünde yapılıyor. İlk şenlik 2005 yılında dönemin Rize Valisi Enver Salihoğlu’nun desteği ve İkizdere Kaymakamı Alper Balcı ve Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu’nun girişimiyle yapılmıştı.